Nagyvilág

Nincs megegyezés a kormányról Irakban

Már közelednek az álláspontok, de az eredményre még várni kell.

Rövid időre találkoztak Irak főbb politikai csoportosulásainak vezetői az északi Erbíl városában hétfőn: a tárgyalások során nem sikerült megegyezni az új kormány összetételéről.

A megbeszélések rávilágítottak arra, hogy még mindig rengeteg törésvonal mentén oszlanak meg az érdekek. A résztvevők mindegyike azt hangsúlyozta, hogy a megnyitó fontos fejlemény volt a márciusi választások után zsákutcába jutott iraki belpolitikában, de az eredményre még várni kell. A tárgyalások három napig tartanak, a felek kedden Bagdadban találkoznak.

Az iraki politikai pártok szombaton nyélbe ütötték a hatalommegosztási megállapodást, amelynek értelmében Núri al-Máliki marad a miniszterelnök – közölte vasárnap az iraki kormányszóvivő az AFP francia hírügynökséggel. A megállapodás értelmében Dzsalal Talabani megtartja az államfői tisztséget, míg az Allávi vezette Iraki Blokk adja a parlament elnökét.

Allávi az Iraki Blokkal 91 mandátumot szerzett a 325 tagú parlamentben. A Máliki vezette Jogállami Szövetség mindössze két mandátummal maradt el ettől, 89 képviselője van. Kormánykoalíciót azonban még egyikük sem tudott létrehozni. A miniszterelnök azt mondta, itt az ideje, hogy “új fejezetet nyissanak, és maguk mögött hagyják a múltat”.

Tárek al-Hásimi, Irak szunnita alelnöke figyelmeztetett, hogy a válságból kiutat kereső, az egyezkedések előkészítését végző tárgyalóbizottságok túl sok vitás ügyet hagytak az iraki vezetőkre.

AJÁNLOTT LINKEK:

Irak: nem csak a keresztények vannak veszélyben (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik