Nagyvilág

Tömegtüntetések a G20 találkozó ellen

Több tízezer aktivista tüntetett vasárnap Szöul belvárosában, a pár nap múlva kezdődő G20-csúcs ellen.

A demonstrálók közül több százan összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázgránátok bevetésével oszlatták fel az erőszakossá vált tömeget. A dél-koreai hatóságok soha nem látott biztonsági intézkedésekkel készülnek G20-as országok november 11-én kezdődő kétnapos csúcsértekezletére.

A szöuli tüntetést szervező szakszervezetek szerint negyvenezer, míg a dél-koreai rendőrség szerint húszezer ember skandált G20-ellenes szlogeneket a szöuli városház előtti téren. “Soha nem engedjük, hogy csak húsz elit ország döntse el a világ jövőjét” – közölték az eseményen felszólaló szónokok, akik az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi egyezmény elleni is tiltakoztak.

A demonstrálók közül több százan, a rendőrség figyelmeztetése ellenére megpróbáltak a város központjába vonulni. A tüntetők összecsaptak az őket visszatartó rohamrendőrökkel, akik könnygázgránátok bevetésével oszlatták fel a tömeget. A tüntetés miatt nyolcezer rendőrt vezényeltek a belváros védelmére.

Szöulban négy nap múlva kezdődik a legfejlettebb államokat tömörítő G20-as országok vezetőinek kétnapos csúcsértekezletre, amelyre soha nem látott biztonsági intézkedésekkel készül Dél-Korea. Szöul utcáira rekordszámú, ötvenezer rendőrt vezényelnek, míg a fontosabb közintézmények védelmére több tízezer katona érkezik a dél-koreai fővárosba. A csúcsnak otthont adó konferenciaközpontot több mint két méter magas kerítéssel vették körbe, és külön rendőrségi egységet hoztak létre a csúcsra érkező vezetők védelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik