Nagyvilág

Erbakan szidja a török kormányfőt, és visszatérésre készül

Keményen bírálta Törökország jelenlegi miniszterelnökét annak politikai nevelőapja, aki a 90-es években maga is kormányfő volt Ankarában.

A Welt am Sonntag című vasárnapi hetilapnak Isztambulban adott interjúban Necmettin Erbakan azt vetette a hazáját 2002 óta kormányzó Recep Tayyip Erdogan szemére, hogy “a rasszista, cionista imperializmus erőinek” köszönheti a hatalomra jutását. Erdogan nem más, mint “a nyugati, cionista világrend öntudatlan segítője”. Itt az ideje, hogy félreálljon, vagy pedig megváltoztassa politikáját – jelentette ki a 84 éves Erbakan.

Szerinte a nagy hazai támogatottságot élvező Erdogan politikája túlnyomórészt hibás. Például arra törekszik, hogy Törökország beléphessen az Európai Unióba, “a cionista világrend alkotórészébe”. “Hála Istennek, hogy az EU nem akar befogadni minket. Erdogan a tőkés, cionista gazdasági rend képviselője, azé, amely adókat vet ki és adósságokat csinál, hogy a befolyt pénzt a kamatokon keresztül a cionistáknak adja” – hangoztatta Erbakan.

Az idős politikus, aki a 90-es évek végén a török hadsereg nyomására volt kénytelen lemondani a kormányfői tisztségről, mivel a fegyveres erők szemében túlságosan iszlamista vonalat követett, azt állítja, hogy ő és pártja, a Saadet Partisi “meg fogja változtatni Törökországot. Mi képviseljük a nép valódi értékeit és érzéseit. Célunk (Erdogan) megdöntése, a legendás miniszterelnök (vagyis Erbakan – a tud.) visszatér” – fogadkozott a német hetilap tudósítójának Erbakan.

Befolyásának erősödését jelzi, hogy a Saadet októberi rendkívüli kongresszusán sikerült megbuktatnia az addigi pártelnököt, a reformer szellemű Numan Kurtulmust, és ismét kézbe vennie a gyeplőt – legalábbis a párton belül. Szilárdan bízik abban, hogy a jövő nyáron esedékes parlamenti választásokat a Saadet fogja megnyerni. “Támogatottságunk már 15 százalék körül van, és tovább fog növekedni” – hangoztatta Erbakan.

Külpolitikai kérdésekre terelve a szót, úgy vélte, hogy Izrael csak az erő nyelvét érti, szavakkal nem megy a külvilág semmire. “Izrael mint állam az Oszmán Birodalom idején nem alakulhatott meg. Mi megakadályoztuk, mert erősek voltunk. A keresztények viszont mindig segítettek a zsidóknak abban, hogy saját államuk legyen – ez volt az igazi céljuk a keresztes hadjáratoknak” – hangoztatta. Szerinte “ha az izraeliek békében akarnak élni, akkor talán jobb volna, ha Amerikába mennének”.

Erbakan visszatérése a politikai porondra újabb front megnyitását jelenti Erdogan kormányfő és Abdullah Gül köztársasági elnök mérsékelt iszlamista és a Nyugat felé való közeledést hirdető irányvonalával szemben – mutatnak rá megfigyelők. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) eddigi ellenlábasa, a szekuláris-nacionalista Köztársasági Néppárt (CHP) mellé felsorakozott a fundamentalista iszlám világuralmát hirdető Saadet. Valódi erejét, Erbakan tényleges súlyát majd a jövő évi parlamenti választások fogják megmutatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik