Nagyvilág

Soros nagyot bukott az USA-ban

A Soros György magyar származású milliárdos üzletember által támogatott liberális jelölteket és projekteket elsodorta republikánus áradat az idei amerikai félidős választásokon - közölte pénteken a Fox News híroldala.

Az egyik legérzékenyebb kudarcot a szövetséget alkotó tagállamok szintjén megrendezett államtitkár-választásokon szenvedte el Soros. A “secretary of state” , azaz államtitkár jelen esetben egy olyan tisztségviselőt jelent, aki többek közt részt vesz a választási feltételrendszerek és szabályok alakításában, sé beleszólhat a vitatott választási eredmények eldöntésébe és a szavaztok újraszámlálásába is.

Az első pillantásra jelentéktelennek tűnő funkció idén különösen felértékelődik, mert a 2010 tavaszán végrehajtott népszámlás eredményei alapján az egész országban át fogják rajzolni a választási körzetek határait.

Az idei félidős választásokon öt is elbukott abból a hét államtitkár-jelöltből, akit a Soros által 2006-ban megalapított Secretary of State Project támogatott. A szervezet támogatottjai Minnesota és Kaliforniában államban jártak sikerrel, Ohióban, Dél-Dakotában, Michiganben, Coloradóban és Iowában viszont nem.

A keddi félidős választásokon a republikánusok 60-nal növelték mandátumaik számát a szövetségi képviselőházban, és ezzel megszerezték az alsóház feletti ellenőrzést. Emellett 6-tal több szenátori, 10-zel több kormányzói és több mint félezerrel több tagállami törvényhozói helyet szereztek meg annál, mint amennyivel eddig rendelkeztek.

A Kaliforniában a félidős választásokkal egy időben megrendezett népszavazáson elbukott az úgynevezett 19. kezdeményezés, amelynek célja a marihuána élvezeti cikként történő legalizálása lett volna. A liberalizálás melletti kampányhoz Soros György 1 millió dollárral járult hozzá.

Nem jött be neki a 27. kezdeményezés támogatása sem, amely a választások körzetesítését az állami törvényhozásra bízta volna Kaliforniában. A felhatalmazást úgynevezett állampolgári bizottságok kapták meg.

Soros egyébként a választások előtt úgy nyilatkozott, hogy noha a korábbi erőpróbák alkalmából jelentős adományokkal támogatta a demokratákat, idén nem száll be a kampányfinanszírozásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik