Nagyvilág

Obama megérkezett Ázsiába

Megérkezett szombaton tíznaposra tervezett ázsiai körútjának első állomására, az indiai Mumbaiba Barack Obama amerikai elnök.

Körútjának célja, hogy továbbra is biztosítsa az Egyesült Államok politikai-gazdasági befolyását a feltörekvő térségben, új értékesítési lehetőségeket találjon az amerikai termékek számára, ezzel is hozzájárulva újabb munkahelyek létrehozásához az Egyesült Államokban. Vasárnap Mumbaiból Újdelhibe utazik, majd onnan útja Indonéziába, Dél-Koreába és Japánba vezet tovább.

Obama mumbai programjának első pontjaként megemlékezett az India gazdasági fővárosában 2008 novemberében elkövetett véres merényletsorozat 166 áldozatáról.

A Taj Mahal luxusszálloda, a terrorcselekmény egyik célpontja előtt mondott beszédében az amerikai elnök azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és India egységesek a terrorizmus elleni harcban. Obama kijelentette, hogy azért választotta a vizitje kezdetének a megemlékezést a két évvel ezelőtti eseményekről, hogy kihangsúlyozza: a két ország közös szándéka a biztonságos és virágzó jövő megteremtése.

Nem említette viszont, hogy a merénylők Pakisztánból érkeztek, noha Indiában egyesek azt várták, hogy elítéli Iszlámábádot az iszlamista szélsőségesek támogatása miatt. Washingtonnak azonban igen szűk mozgástere van Újdelhi megnyugtatása és a rivális Pakisztán jóindulatának megtartása között.

Az amerikai elnök a második szombati nyilatkozatát egy mumbai gazdasági fórumon tette, amelyen bejelentette, hogy látogatása alkalmával húsz megállapodást írnak alá 10 milliárd dollár értékben. Ennek eredményeként mintegy 50 ezer új munkahely jön létre az Egyesült Államokban – hangsúlyozta.

Az elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok „a jövő piacának tekinti Ázsiát és főként Indiát”, amely jelenleg csak a 12. helyen áll külkereskedelmi partnerei sorában. A forgalom értéke az idén 50 milliárd dollárt fog kitenni, ami „kevesebb mint Hollandiával, melynek kevesebb lakosa van Mumbaiénál” – mutatott rá.

Obama megígérte, hogy országa Indiával közösen felülvizsgálja exportellenőrzése rendszerét, ami lehetővé fogja tenni a nagyobb fokú együttműködést az „érzékeny” csúcstechnológia terén. Kérte ugyanakkor, hogy Újdelhi is számolja fel a kereskedelmet és a külföldi befektetéseket akadályozó szabályait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik