Nagyvilág

Tőkés: Szerbia kérjen bocsánatot a vajdasági magyaroktól

Joggal várható el, hogy a magyaroktól is bocsánatot kérjenek azokért a vérengzésekért, amelyek a Vajdaságban történtek 1944-45-ben.

Erről Tőkés László beszélt Újvidéken a Vajdaság Ma című internetes újság beszámolója szerint.

“Javasolom, hogy a történelmi igazságtétel és megbékélés is egy olyan szempont legyen, amely számít” Szerbia európai uniós integrációjánál – mondta az Európai Parlament alelnöke csütörtökön a vajdasági székvárosban, miután megbeszélést folytatott Egeresi Sándorral, a tartományi parlament elnökével.

Tőkés László a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón egyértelművé tette: támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, ugyanakkor hangsúlyozta, határozottan elvárja, hogy a hivatalos Belgrád a csatlakozást megelőzően teljesítse a rá váró feladatokat.

A magyarok számtalanszor bocsánatot kértek a szerbektől a negyvenes évek elején elkövetett vérengzésekért – jegyezte meg.

1942 januárjában-februárjában 3-4 ezer ember, szerbek, zsidók és magyarok vesztették életüket a Délvidéken a horthysta magyar honvédségi és csendőralakulatok “partizánvadász” razziáiban és kivégzéseiben. 1944 őszén kezdődött az akkori jugoszláv katonai hatalom megtorlása, amelyben legalább tízezer délvidéki magyart végeztek ki ítélet nélkül.

AJÁNLOTT LINK:

Uniós kérdőívek Szerbiának – küszöbön áll a tagjelöltség (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik