Nagyvilág

Szigorítja az EU a légi küldemények ellenőrzését

Szigorítani kívánja az Európai Unió a légi küldemények ellenőrzését, miután az elmúlt napokban terroristák robbanóanyagot tartalmazó csomagokat, illetve levélküldeményeket indítottak útnak légipostai úton több európai közintézmény címére.

A szigorítás iránya és tartalma egyelőre nem világos, de az elkövetkező hetekben több tanácskozás lesz ebben a témában. Pénteken szakértői megbeszélést tartottak Brüsszelben a 27 EU-tagország légiközlekedés-biztonsági kérdésekben járatos szakértői, Cecilia Malmström belügyi EU-biztosnak, valamint a soros belga EU-elnökségnek a kezdeményezésére.

Siim Kallas közlekedési EU-biztos sajtóértekezleten azt mondta, hogy szigorítani kell a légi küldemények ellenőrzését, ki kell küszöbölni az ebben mutatkozó esetleges hiányosságokat. Óvott azonban attól, hogy az EU túlreagálja a kérdést, és leszögezte: nem tervezik az utasszállító gépeken történő csomag-, illetve levélszállítás felfüggesztését, a „nem repülünk, nincs kockázat” szemlélet érvényesítését.

Brüsszeli források szerint szó van arról, hogy megerősítsék az állami hatósági felügyeletet a csomagküldő szolgálatok privát ellenőrző tevékenysége fölött. Összehangolt európai csomagbiztonsági ellenőrző szolgálat létrehozásának gondolata is felmerült. Külön biztonsági problémát jelentenek egyes Európán kívüli országok, így például Jemen. A tüzetes csomagellenőrzés ugyanakkor jelentősen lassítja és drágítja a szolgáltatást.

A téma minden bizonnyal szóba kerül majd az uniós országok belügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán is – mondták uniós források.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik