Nagyvilág

Illegális megfigyeltetéssel vádolnak egy amerikai nagykövetséget

Törvénytelenül figyeltetett meg dán állampolgárokat az Egyesült Államok koppenhágai nagykövetsége a külképviselet épületének környékén.

Egy 14 fős, az amerikai nagykövetséghez tartózó egység a nap 24 órájában kémlelte a képviselet épületének környékét – mondta el a dán TV2-nek egy neve elhallgatását kérő férfi, aki magát a megfigyelők egyikeként azonosította. Az nem egyértelmű, hogy ezt a tevékenységet továbbra is folytatják-e.

A szóban forgó egység dossziékat készített dán állampolgárokról, személyes adataikat tudtukon kívül egy különleges informatikai rendszerben tárolta, valamint a követség környékén feltűnt gyanús személyeket is megfigyelte.

Szerda este a TV2 Nyhetskanalen norvég televízió adott hírt arról, hogy az oslói amerikai nagykövetség 15-20 embert alkalmaz 2000 óta, akik megfigyelés alatt tartanak norvég állampolgárokat azzal a céllal, hogy elejét vegyék esetleges támadásoknak amerikai érdekeltségek ellen. Csütörtökön a norvég kormány hivatalos magyarázatot kért az Egyesült Államok oslói nagykövetségétől a médiajelentéssel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik