Nagyvilág

Fehér öregembernek álcázott kínai fiatal ült repülőre

Egy fehér öregembernek maszkírozott kínai fiatalembernek sikerült feljutnia október 29-én az Air Canada járatára és a súlyos biztonsági mulasztást csak a levegőben fedezték fel - jelentette pénteken a kanadai határvédelemre hivatkozva a CNN.

A húszas éveiben járó fiatalember, akinek nevét a kanadai hatóságok személyiségjogi okokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra, a jelek szerint szándékosan leplezhette le magát: a gép fedélzetén kiment a mellékhelyiségbe, ahol megszabadult az álcájától és úgy tért vissza a helyére. A férfi kanadai menekültstátusért folyamodott.

Az incidens az Air Canada 018-as, Hongkongból Vancouverba tartó járatán történt. Arról egyelőre nem adtak ki felvilágosítást, hogy a fiatalember miért érezte szükségesnek, hogy több órával a felszállás után levegye a szilikomaszkját, szemüvegét, megváljon barna sapkájától és kardigánjától.
Fehér öregembernek álcázott kínai fiatal ült repülőre 1

Az esetet a Kanadai Határszolgálati Ügynökség (CBSA) az „álcázás hihetetlen eseteként” emlegette a CNN által megszerzett belső irataiban. Az okmányok szerint a repülőtársaság biztonsági szolgálata előre jelezte, hogy a gépen egy lehetséges imposztor, egy olyan idős ember utazik, akinek feltűnően fiatalos a keze. A fiatalembert Vancouverben a határőrizet emberei kísérték le a gépről.

Az Air Canada szóvivője, Pete Fitzpatrick szerint a járat utasai a felszállás előtt több biztonsági ellenőrzésen estek át, beleértve a kínai hatóságok által elvégzett útlevél-ellenőrzést.

A gépre való feljutás körülményeiről egyelőre csak annyi derült ki, hogy a fiatalember egy – egyébként 1955-ös születésű – amerikai állampolgár beszállókártyáját mutatta fel és egy törzsutaspontok gyűjtésére is alkalmas hitelkártyával igazolta személyazonosságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik