Külföld

Bush botrányt kavaró beismerése

admin
admin

2010. 11. 04. 16:43

Személyesen engedélyezte egy terrorista vízbefojtást imitáló vallatását a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) George W. Bush. Ezt a volt elnök maga ismerte el a memoárjában, amely a jövő héten kerül a könyvesboltokba.


Bush a szeptember 11-i terrortámadás egyik feltételezett kitervelője, Halid Sejk Muhammad esetében engedélyezte a kényszervallatási technika alkalmazását, és azt állítja, hogy újra ugyanígy tenne, ha tudná, hogy ezzel életeket menthet meg. Szakértők szerint a beismerésnek jogi következményei lehetnek.

Bush a Decision Points (Döntési pontok) című visszaemlékezéseiben azt állította, hogy úgy sejtette, Muhammadnak több más, az Egyesült Államok ellen készülő merényletről is tudomása van, amikor engedélyezte a merényletet.

“Átkozottul helyes” – idézte saját, a kényszervallatást jóváhagyó szavait Bush. Korábban annyit ismert el, hogy “fokozott vallatási technikák” alkalmazását engedélyezte, miután az igazságügyi minisztérium tisztségviselői és más vezető tanácsadók biztosították őt azok törvényességéről.

Barack Obama elnök és igazságügyi minisztere, Eric C. Holder a nemzetközi jog által is tiltott kínzásnak minősítette a “waterborading” eljárást, amelynek 2002-2003-ban a nyilvánosságra került információk szerint összesen három esetben alkalmazta a CIA. Ezt az álláspontot csak a republikánus honatyák elenyésző kisebbsége osztja.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.