Nagyvilág

Obama hajnalban telefonált Boehnerrel

Barack Obama amerikai elnök telefonon gratulált hajnalban John Boehnernek, a szövetségi alsóház leendő házelnökének és más republikánuspárti vezetőknek a párt választási győzelme alkalmából.

Az elnök egyúttal megtárgyalta Boehnerrel, hogy mi lehet a közös nevező a Demokrata és Republikánus Párt politikájában a kedden megtartott félidős amerikai választásokat követően.
Obama ugyancsak felhívta Mitch McConnellt, a republikánuspártiak szenátusi vezetőjét, és egyeztetett Nancy Pelosival, a képviselőház távozó demokratapárti vezetőjével is – közölte szerdai közleményében a Fehér Ház.

Boehner egyik tanácsadója közölte, hogy az éjszakai megbeszélés rövid, de szívélyes volt. Azon főként gazdasági kérdésekről esett szó. Megállapodtak abban, hogy az amerikai nép legelőrevalóbb érdekeire összpontosítva munkálkodnak együtt. Boehner eme prioritások közé sorolta a munkahelyteremtést és a költekezési megszorítást – mondta a nyilatkozó.

Az amerikai elnök kongresszusi republikánus vezetők tudomására hozta: keresi a lehetőségét annak, hogy együtt dolgozzon velük a gazdasági problémák megoldásán – közölte a Fehér Ház.

Kedd este Boehner leszögezte: a republikánusok készek arra, hogy együttműködjenek Obamával, de követeléseikből nem engednek. Az első évben a költségvetési kiadások 100 milliárd dolláros lefaragását és az elnök egészségbiztosítási reformjának visszavonását tartják fontosnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik