Nagyvilág

Egy al-Kaida tag hiúsíthatta meg a Jemenből indított támadást

Az al-Kaida terrorhálózatba beépült ember lehetett az, aki meghiúsította a Jemenből elindított robbanó küldeményekkel elkövetni tervezett merényleteket; az illető értesíthette a szaúdi hatóságokat.

Ez a forgatókönyv egybevág azzal az információval, miszerint a szaúdi hatóságok éveken át tartó szívós munkával megpróbáltak beszivárogni az al-Kaida arab-félszigeti szervezetébe, amely a félsziget csúcsán elterülő, kaotikus és szegénységben tengődő Jemenben működik.

A szóban forgó beépülő ember a szaúdi állampolgárságú Dzsábir el-Fejfi, aki 2007-ig a guantánamói amerikai börtöntáborban raboskodott. Akkor az Egyesült Államok kiadta hazájának. Nem sokkal később Jemenben csatlakozott az al-Kaidához, de most szeptember végén feladta magát hazája hatóságainak.

A nyilatkozó jemeni biztonsági tisztségviselők szerint elképzelhető, hogy el-Fejfit a szaúdiak építették be a terrorszervezetbe, hogy informálja őket az al-Kaida terveiről. Amikor el-Fejfi állítólag feladta magát, elmondta a szaúdi elhárítóknak, hogy a terrorszervezet pokolgépet rejtő postai csomagokkal akar merényleteket végrehajtani. Megerősítették el-Fejfi állítólagos szerepét jemeni törzsi vezetők is, akiknek vannak ismereteik az al-Kaida ottani működéséről.

Rijád nemcsak informátorokat próbál meg szerezni az al-Kaida berkein belül, hanem anyagi támogatással több jemeni törzsi vezetőt is próbál a maga szolgálatába állítani. Szaúdi tisztségviselőket azonban nem lehetett elérni abból a célból, hogy az ügyben nyilatkozzanak.

Az amerikai hírszerzés gyanúja szerint a merénylettervek fő gyanúsítottja a szaúdi állampolgárságú, 28 éves Ibrahim Haszan al-Aszíri bombaszakértő. Aszíri készítette azt a robbanószerkezetet is, amellyel tavaly karácsonykor egy nigériai férfi megpróbálta megsemmisíteni a Northwest Airlines Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik