Nagyvilág

A hadsereg állított le egy tévéadást Irakban

Körülkerítették kormánykatonák a magántulajdonú iraki tévé, az al-Bagdadija épületét hétfőn, majd lekapcsolták a csatornát az energiaellátásról.

A hadsereg azután indított akciót a tévé ellen, hogy az adásban leadták a bagdadi keresztény templomot elfoglaló terroristák követeléseit. A támadásért az al-Kaida szervezet vállalta a felelősséget. A templomban a túszejtés idején 100 hívő tartózkodott. A kiszabadításukra indított iraki-amerikai akció közben 46 túsz és a biztonsági erők hét tagja meghalt, és csaknem 60-an megsebesültek.

Negyed óra elteltével azonban újraindult az adás, és az AFP francia hírügynökség szerint már Irakon kívülről ment a sugárzás. A kairói központú tévé közleményben tudatta, hogy a csatorna munkatársai “nem voltak hajlandók elhagyni munkahelyüket, és nem adták át a biztonsági erőknek az épületet.”

A tévé két munkatársát még korábban őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy összejátszottak a túszejtőkkel. A csatorna helyi vezetősége azonban azt közölte, hogy mindkettőjüket később elengedték az iraki biztonsági erők. Az iraki védelmi miniszter bírálta a tévét, amely “a szólásszabadság jogával visszaélve, beolvasta a terroristák követeléseit.

Szemtanúk elmondása szerint a fegyveres túszejtők testére robbanószerkezetek voltak erősítve a templomi támadáskor. Egyes hírek szerint a terroristák Irakban és Egyiptomban bebörtönzött társaik szabadon engedését követelték. A túszejtők állítólag más arab országokból érkezhettek. A történtek kapcsán az AFP megjegyezte, hogy az al-Bagdadija tévé munkatársa volt az a Muntazer al-Zaidi, aki 2008 decemberében a cipőit hajította az akkori amerikai elnök, George W. Bush felé a bagdadi sajtókonferencián.

AJÁNLOTT LINK:

Semmibe veszhetnek az iraki álmok (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik