Nagyvilág

A tálibok elfoglaltak egy körzetet Afganisztán keleti részén

Tálib lázadók lerohantak egy körzetet Gazni tartományban, elfoglalták a kormányzati épületeket, és heves lövöldözés után megadásra kényszerítették a rendőröket.

Hogjani körzet kormányzati épületei a tálib lázadók kezére kerültek – mondta el a körzet rendőrfőnöke, Mohammed Jaszin, aki a támadás időpontjában nem volt a helyszínen, és nem tudott részleteket közölni a veszteségekről.

Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő azt állította, hogy a körzet főhadiszállását védő rendőröket mind megölték vagy foglyul ejtették, fegyvereiket és járműveiket lefoglalták.

Az elmúlt hónapokban Gazni lett az egyik, biztonsági szempontból legingatagabb afgán tartomány. A bizonytalanság növekedett, amióta idén júliusban a NATO és az afgán kormányerők megkezdték a benyomulást a tálibok déli hátországába. A tálib felkelés miatt a szeptemberi parlamenti választásokat Gazniban egyáltalán nem is rendezték meg.

Afganisztánban több mint 350 körzet van. A tálibok ezek közül mintegy tízet közvetlenül ellenőriznek, de sok másikban is jelen vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik