Nagyvilág

Újabb 9/11 készül? Ismét komoly terrortámadások fenyegetik a nyugati országokat

Brit lapok a repülőkön talált pokolgépekről: nem "próbafutam" volt.

Vasárnapi brit lapértesülések szerint nem csupán a nyugati terrorelhárító szolgálatok éberségének tesztelése, hanem tényleges merénylet elkövetése volt a céljuk azoknak, akik a Jemenből Amerikába induló teherszállító repülőgépeken felfedezett, robbanószert tartalmazó küldeményeket feladták. A brit sajtó szerint szaúdi informátor riasztotta a brit külső hírszerzést (MI6) arról, hogy a repülőgépeken pokolgépek vannak.

A közép-angliai East Midlands repülőtéren péntek hajnalban találták meg az egyik szerkezetet a UPS csomagtovábbító vállalat egyik MD-11-es típusú teherszállító repülőgépén, amely Jemenből indult, és az angol légikikötő, valamint Philadelphia érintésével Chicagóba tartott. A brit belügyminiszter a hétvégén közölte, hogy a szerkezet “robbanóképes” volt, “és a repülőgép lezuhanását okozhatta volna”, ha működésbe lép.

David Cameron brit miniszterelnök nyilatkozata szerint “nem biztos, de nem is lehet kizárni”, hogy a terroristák célja a gép felrobbantása lett volna brit városok felett. Dubajban is találtak hasonló szerkezetet a FedEx légi teherfuvarozó társaság egyik repülőgépén, és a jemeni hatóságok több tucatnyi hasonló – zömmel amerikai zsidó létesítményeknek címzett – “küldemény” elfogásáról számoltak be.

A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap név nélkül nyilatkozó biztonsági szakértőket idézve azt írta: az első feltételezésekkel ellentétben nem “próbafutamról” volt szó, hanem a merényletkísérlet kitervelői ténylegesen fel akarták robbantani a Jemenből indult, Chicagóba tartó két repülőgépet az amerikai nagyváros légterében. A lap szerint hírszerzési illetékesek attól tartanak, hogy a most leleplezett összeesküvés esetleg csak a kezdete egy “Lockerbie stílusú” támadási hullámnak a nyugati világ ellen.

Lockerbie skóciai kisváros jelentős része megsemmisült, amikor 1988 karácsonya előtt néhány nappal az azóta megszűnt amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó egyik Boeing 747-es utasszállító repülőgépén pokolgép robbant, és a több száz tonnányi égő roncs a településre zuhant. A merényletben – amelyért London és Washington annak idején Líbiát tette felelőssé – 270-en haltak meg, köztük négy magyar utas. Az áldozatok közül 11 a kisváros lakója volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik