Nagyvilág

Nem csak teszt volt a jemeni “küldemény”

Vasárnapi brit lapértesülések szerint nem csupán a nyugati terrorelhárító szolgálatok éberségének tesztelése, hanem tényleges merénylet elkövetése volt a céljuk azoknak, akik a Jemenből Amerikába induló teherszállító repülőgépeken felfedezett, robbanószert tartalmazó küldeményeket feladták.

A brit sajtó szerint szaúdi informátor riasztotta a brit külső hírszerzést (MI6) arról, hogy a repülőgépeken pokolgépek vannak. A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap úgy tudja, hogy az összeesküvésről szóló első információk már csütörtök éjjel befutottak az MI6-hez a szaúdi hírszerzéstől. A tájékoztatás úgy szólt, hogy Jemenből Chicagóba tartó repülőgépeken “valószínűleg” robbanószerkezetek vannak. Az MI6 továbbította az értesülést az amerikai hírszerző szolgálatnak, a CIA-nak.

Brit biztonsági szakértők szerint az incidens mutatja, hogy a légi teherszállításban is ugyanolyan ellenőrzési szigort kell bevezetni, mint amilyent az utasforgalomban alkalmaznak a repülőtereken. Paul Wilkinson, a skóciai St. Andrews egyetem professzora – az egyik vezető brit terrorelhárítási szakértő – a The Sunday Telegraphnak azt mondta: egyértelművé vált, hogy az al-Kaida terrorhálózat “keresi a gyenge pontokat, azt, hogy hol tud befurakodni a biztonsági ellenőrzés réseibe”.

Brit kormánytisztviselők szerint ugyanakkor a teherszállításban sokkal nehezebb az utasforgalom ellenőrzéséhez hasonló szigorúságú biztonsági intézkedések bevezetése. Lord Alex Carlile, a brit kormány terrorizmusügyekben illetékes jogalkotási tanácsadója a lapnak a nehézségeket illusztrálandó elmondta: csak a mostani incidensben érintett East Midlands repülőtérről, és csak Amerikába minden éjjel tízezer légi teherküldemény indul.

A közép-angliai East Midlands repülőtéren péntek hajnalban találták meg az egyik szerkezetet a UPS csomagtovábbító vállalat egyik MD-11-es típusú teherszállító repülőgépén, amely Jemenből indult, és az angol légikikötő, valamint Philadelphia érintésével Chicagóba tartott. Theresa May brit belügyminiszter a hétvégén közölte, hogy a szerkezet “robbanóképes” volt, “és a repülőgép lezuhanását okozhatta volna”, ha működésbe lép. A belügyminiszter bejelentette azt is, hogy “kíséret nélküli” légi teheráru további intézkedésig nem érkezhet Jemenből Nagy-Britanniába, még átmenő teherforgalomként sem.

David Cameron brit miniszterelnök nyilatkozata szerint “nem biztos, de nem is lehet kizárni”, hogy a terroristák célja a gép felrobbantása lett volna brit városok felett. Dubajban is találtak hasonló szerkezetet a FedEx légi teherfuvarozó társaság egyik repülőgépén, és a jemeni hatóságok több tucatnyi hasonló – zömmel amerikai zsidó létesítményeknek címzett – “küldemény” elfogásáról számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik