Nagyvilág

Keresztényeket öltek Bagadban

Hét keresztényt megöltek, legalább húszan - más források szerint tizenhárman - pedig megsebesültek, amikor szélsőségesek túszokat ejtettek egy bagdadi templomban vasárnap - közölték iraki belügyi és védelmi minisztériumi tisztségviselők.

Egy belügyminisztériumi tisztségviselő elmondta: az épületet megostromló rendőrök kiszabadították a túszokat, de ez utóbbiak közül heten életüket vesztették, húsz másik pedig megsebesült. Egy védelmi minisztériumi tisztségviselő szintén hét halálos, ám csak tizenhárom sebesült áldozatról számolt be.

A terroristák Irakban és Egyiptomban bebörtönzött al-Kaida tagok szabadon engedését követelték a foglyokért cserébe. Iraki belügyi források szerint négy, a közeli tőzsde épületétől menekülő fegyveres tört be a misére. A támadók eredetileg a tőzsde épületébe akartak behatolni, de ez nem sikerült nekik. Tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, és pokolgépet is robbantottak.

A szóban forgó épületet már korábban, 2004 augusztus elsején is megtámadták öt másik templommal együtt. Akkor többen meghaltak és megsebesültek. Október 12-én a Vatikánban tartott szinóduson a kirkuki érsek aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a keresztények egy békésebb élet reményében elhagyják Irakot. Az egyház adatai szerint az iraki katolikusok aránya az 1980-as 2,89 százalékról (378 ezer fő) 0,94 százalékra (301 ezer fő) csökkent 2008-ra.
2008 végén célzott gyilkosságokban 40 kereszténnyel végeztek Moszulban, amelynek következményeképpen 12 ezren menekültek el az észak-iraki városból. Idén február 14-e és 23-a között nyolc hívőt öltek meg ugyanezen a településen és környékén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik