Nagyvilág

Nő lehet az Al-Kaida megbízottja

A jemeni biztonsági erők szombat este őrizetbe vettek egy nőt Szanaában, aki valószínűleg kapcsolatban áll a chicagói zsinagógáknak címzett, robbanóanyagot tartalmazó küldeményekkel.

Ali Abdullah Száleh jemeni elnök korábban bejelentette, hogy a biztonsági erők körbevették azt fővárosi házat, ahol a gyanúsított bujkált.

A The Daily Telegraph brit napilap szerint összesen húsz csomagot adtak fel Jemenből, amerikai zsinagógáknak címezve. Az egyik szállítmányt az East Midlands repülőtéren, az amerikai UPS csomagküldő szolgálat MD-11-es teherszállító gépén találták meg pénteken, és ezzel szinte egy időben, Dubajban is felfedeztek egy gyanús küldeményt egy másik nagy, légi teherszállításra szakosodott cég, a FedEx egyik repülőgépén.

A Dubajban talált csomagot “profi módon készítették el, a nyomtatóban elrejtettek egy zárt áramkört, amelyhez egy mobiltelefon SIM-kártyája volt csatlakoztatva” – emelte ki a helyi rendőrség közleménye, amely szerint “ilyen módszerekkel éltek már korábban az olyan terrorszervezetek, mint az al-Kaida”.

A jemeni hatóságok szintén lefoglaltak 26 gyanús csomagot, és kihallgatták az érintett légitársaságok, valamint a szanaai nemzetközi repülőtér teherszállító részlegének dolgozóit. Az ügyben nyomozást indítottak, és egy jemeni tisztségviselő megerősítette, hogy az ország továbbra is elkötelezetten harcol a terrorizmus ellen a nemzetközi közösséggel együttműködésben. Egyébként erre szólította fel Szanaát a Fehér Ház is szombaton.

Barack Obama amerikai elnök megköszönte David Cameron brit kormányfő készséges együttműködését a csomagbombák ügyében, amelynek köszönhetően “csírájában elfojthatták a terrorista összeesküvést”.

Barack Obama amerikai elnök David Cameron brit kormányfővel beszélt a csomagbombák ügyében szombaton, és megköszönte a brit titkosszolgálat segítségét – közölte a Fehér Ház.
Obama ugyancsak a csomagbombák ügyében hívta fel telefonon Abdallah szaúdi királyt, de a Fehér Ház közleménye más részleteket nem közölt a beszélgetésből.

A “fogások” után az Egyesült Államokban bombariadót rendeltek el Newark és Philadelphia repülőterén, de más városok, így New York, Chicago és a Maine állambeli Portland légikikötőiben is fokozott óvintézkedéseket tettek. A brit kormány szombattól azonnali hatállyal megtiltotta a Jemenből érkező repülőgépek leszállását Nagy-Britanniában, és Franciaország is hasonlóan döntött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik