Nagyvilág

Működőképes volt a brit repülőtéren talált pokolgép

Működőképes robbanószerkezet volt az az eszköz, amelyet az angliai East Midlands repülőterén, egy teherszállító repülőgép rakterében találtak - közölte szombat délután a brit belügyminiszter.

Theresa May, aki a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA szombati értekezlete után tett rövid sajtónyilatkozatot, kijelentette: a péntek hajnalban megtalált szerkezet “robbanóképes” volt, “és egy repülőgép lezuhanását okozhatta volna”, ha működésbe lép.

A UPS csomagtovábbító vállalat által üzemeltetetett, MD-11-es típusú teherszállító repülőgép Jemenből indult, és Chicagóba tartott, de útközben leszállt a közép-angliai East Midlands repülőtéren – a legnagyobb brit légi teherszállítmány-elosztó központban -, ahol a csomagot felfedezték.

A gyanússá vált küldemény számítógépes nyomtatókban használatos, ám sajátosan “átalakított” festékpatronokat tartalmazott. A patronokból a közzétett rendőrségi fotók tanúsága szerint drótok álltak ki, és a szerkezeteket fehér por borította.

A brit hatóságok először csak annyit közöltek, hogy a szerkezetet “baljós kinézete miatt” beható laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Hivatalosan Theresa May szombat délutáni londoni sajtónyilatkozatában hangzott el először, hogy robbanószerkezetről van szó.

A brit belügyminiszter mindazonáltal kijelentette, hogy a kormány nem emeli a terrorkészültség szintjét.

A közvetlen légi utasforgalmat Jemen és Nagy-Britannia között már korábban leállították, a jemeni terrorveszélyre hivatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik