Nagyvilág

Harminc felkelő meghalt Afganisztánban

Harminc felkelő meghalt, öt szövetséges katona megsebesült szombaton Kelet-Afganisztánban, amikor lázadók ostrom alá vettek egy katonai előretolt harcálláspontot - közölte a NATO.

A tájékoztatás szerint a támadók kézi fegyverekből, rakéta- és aknavetőkből zúdítottak tűzet a Paktika tartománybeli Bermal körzetében lévő állásra. A lázadók visszaveréséhez a NATO-erők légi támogatást kértek, aminek segítségével sikerült a támadókat megfutamítani.

A tartományban állomásozó összes szövetséges katona amerikai. A terület 200 kilométerre délre fekszik az afgán fővárostól, Kabultól, és határos a pakisztáni észak-vazirisztáni törzsi területtel, amelyet a tálibok, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fő fészkének tekintenek.

Afganisztán déli részén a felkelők egy másik támadásában pénteken meghalt egy NATO-katona. Az észak-atlanti szervezet további részletekkel nem szolgált a katona haláláról, továbbá nemzetiségéről.

Az év eleje óta ő volt a 608-ik külföldi katona, aki harc közben vesztette életét Afganisztánban. A háborúban tavaly 521 külföldi katona halt meg, eddig 2009 volt a legtöbb halottal járó esztendő azóta, hogy a szövetséges erők, az Egyesült Államokkal az élén elűzték a hatalomból a tálibokat. Átlagban naponta két külföldi katona hal meg Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik