Nagyvilág

Harcot hirdetnek a gettósodás ellen

A jobbközép dán kormány egy sor indítványt terjesztett elő kedden a bevándorlók elszigetelt, kétes hírű gettóinak felszámolására.

Az előkészített 32 javaslattól azt remélik, hogy az ország területén elszórt 29 gettót fokozatosan megszüntethetik, és lakóikat be tudják illeszteni a társadalomba.

Többek között több mint 1000 lakást lerombolnának a külvilágtól elzárt enklávékban, megerősítenék a rendőri jelenlétet a gettókban, hogy megteremtsék a biztonságot. A hároméves kort elérő gyermekeknek a kormány kötelezővé tenné, hogy bölcsődébe vagy óvodába járjanak, ha nem beszélik jól a dán nyelvet.

Az önkormányzatok ezentúl nem ajánlhatnának lakást a gettókban az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokból érkezett menekülteknek és bevándorlóknak, a tartós munkanélkülieknek és a bűnügyi nyilvántartásban szereplő személyeknek sem. Oly módon kellene megoldaniuk a lakhatást, hogy megkönnyítsék az érintetteknek a társadalmi integrációt.

“Elfogadhatatlan, hogy Dániában vannak olyan övezetek, ahol a társadalommal való elsődleges kapcsolatot az a nap jelenti, amikor megkapják a közjóléti intézményektől érkezett havi csekket” – jelentette ki Inger Stojberg foglalkoztatási és esélyegyenlőségi miniszter.

Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök október elején, a parlament őszi ülésszakának nyitónapján hirdette meg ezt a politikát. Kijelentette, hogy le kell rombolni a gettókat, mert nincs értelme a látszat fenntartására költeni a pénzt.
“Rendkívüli problémával állunk szemben, amely rendkívüli megoldásokat követel… Vannak olyan övezetek, ahol a lakók nagy része munkanélküli, ahol sok a bűnöző, ahol nagy számban élnek külföldi származású dánok” – mutatott rá Rasmussen, hangsúlyozva, hogy a kormány nem tűri tovább “ezt a párhuzamos társadalmat, ahol a tűzoltók nem tudnak rendőri védelem nélkül dolgozni, ahol az iskolákat és óvodákat megrongálják”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik