Nagyvilág

Görögország az EU-val védetné határait

Görögország felkérte az Európai Uniót, hogy vezényeljen gyorsbevetésű határmenti egységeket a görög-török határra, elősegítve ezáltal az illegális bevándorlók példátlan mértékű áradatának feltartóztatását.

Hrisztosz Papucisz miniszter, a rendőrségért is felelős polgári védelem vezetője vasárnap közölte, hogy levélben kértek támogatást Cecilia Malmströmtől, az Európai Bizottság belügyi biztosától és Annemie Turtelboomtól, a soros EU-elnök Belgium belügyminiszterétől. Malmström máris jelezte, hogy Görögország számíthat az európai szolidaritásra, és konkrét segítséget kap az unió külső határainak őrizetéhez.

Görögország és Törökország szárazföldi határán mindennap tömegesen próbálnak belépni Görögországba harmadik országból érkező illegális bevándorlók. Az emiatt növekvő nyomás “európai probléma, amire európai válasz szükséges” – mondta Papucisz, hozzátéve, hogy a görög kormány azt szeretné, ha az Európai Unió a külső határellenőrzésért felelős ügynökség (Frontex) támogatásával azonnal járőröket telepítene a görög-török határra.

Cecilia Malmström elismerte, hogy a görög-török határon egyre nyugtalanítóbb a helyzet, az illegális bevándorlók száma riasztó méreteket öltött, és Görögország nyilvánvalóan nem képes teljesen egyedül megoldani ezt a problémát. Közölte: a megfelelő mechanizmusok révén már kapcsolatba lépett a Frontex-szel, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudják kezelni ezt a vészhelyzetet.

Az ENSZ a múlt héten felszólította az EU tagállamait, hogy tegyen többet az illegális bevándorlás miatt Görögországra nehezedő terhek enyhítéséért. Tíznapos látogatásának végén Manfred Nowak, az ENSZ jelentéstevője egyebek között kifogásolta a túlzsúfolt befogadó központokra jellemző “embertelen” körülményeket.

Az ENSZ adatai szerint 2008-ban az EU területén őrizetbe vett illegális bevándorlók 50 százalékát fogták el Görögországban, míg az idei év első nyolc hónapjában már 90 százalékra rúgott ez az arány. A Frontex arról számolt be, hogy 2010 első felében az unió határain őrizetbe vett 40 997 illegális bevándorló több mint háromnegyede Görögországban lépett be, és elsősorban Törökország felől érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik