Nagyvilág

A kubaiak “gesztusokat” várnak az EU-tól

A kubai belső ellenzék több vezető tagja szerint még nem jött el az ideje annak, hogy az Európai Unió változtasson a Kubával kapcsolatos közös álláspontján, de "aktualizálnia" kell, vagy valamilyen "gesztust" kell tennie Raúl Castro kormányának a politikai elítéltek szabadlábra helyezéséért.

A kubai katolikus egyházzal májusban elkezdett párbeszéd keretében a havannai kormány beleegyezett abba, hogy 52 ellenzéki elítéltet kienged a börtönből, ha hajlandóak áttelepülni Spanyolországba. Mindannyian a 75-ök csoportjának tagjai, akiket 2003 tavaszán egyszerre fogtak el és börtönöztek be hosszú évekre. Harminckilencen elfogadták az ajánlatot, tizenhárman viszont még mindig a rácsok mögött vannak, mert visszautasították hazájuk elhagyását.

Elizardo Sánchez, az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Bizottságának vezetője kijelentette, hogy a közös álláspont “szelleme és betűje” alapján az uniónak nincs oka változtatásra, hiszen a nyugati féltekén most is Kubában a legrosszabb az emberi jogok helyzete. Nincs jele annak, hogy a kormány javítana a helyzeten a “politikai és gazdasági haszonlesésből végrehajtott, tisztán kozmetikai jellegű változtatásokon és gesztusokon” túl.

Kiemelte azonban, hogy nem hívei a kubai rendszer elszigetelésének, és támogatják a kapcsolattartás diplomáciai csatornáinak nyitva tartását. Támogatják, hogy az EU “patikamérlegen kimért válaszokkal” – ideértve a kapcsolatok új keretének kijelölését a közös állásponton belül – reagáljon a kubai politikai foglyok elengedésére.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn luxembourgi ülésükön tekintik át a kubai kérdést. Úgy tudni, hogy az unió elkezdi kijelölni a kapcsolatok új keretét, válaszul a politikai elítéltek szabadlábra helyezésére és a gazdasági reformok elindítására. Az erről szóló döntés hétfőn akár meg is születhet. Az 1996-ban elfogadott közös álláspont alapján az Európai Unió befagyasztotta a kapcsolatokat Kubával, az együttműködést és a párbeszédet a politikai szabadságok és emberi jogok tiszteletben tartásához, valamint a többpárti demokrácia felé való nyitáshoz kötötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik