Nagyvilág

Európa követi Orbánt: Nyugaton is kivetik a bankadót

Bevezetik a bankadót és emelik az üzemanyagadót Ausztriában.

Megállapodott az osztrák kormány a jövő évi költségvetés részleteiről, köztük a bankadó bevezetéséről, az üzemanyagadó emeléséről és a családi támogatások csökkentéséről. A szociáldemokrata-néppárti nagykoalíció kétnapos kihelyezett kormányülésen, szombaton jutott megegyezésre az államháztartási hiány csökkentéséhez szükséges intézkedésekről. A kormány szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy az előzőleg megcélzott 2013 helyett már 2012-ben a hazai össztermék (GDP) három százaléka alá csökkenjen a büdzsé hiánya.

Az összesen 2,6 milliárd eurós adó- és takarékossági csomagból a legnagyobb tételt a bankokra kivetendő illeték jelenti, ez összesen 500 millió eurót tesz ki 2011-ben. Az adó összegéről már az év elején megállapodott a kormány. A kormányülésen eldőlt, hogy alapja a takarékbetétek és a törzstőke nélkül számított mérlegfőösszeg lesz. A kormányülést megelőző értesülésekkel ellentétben az adót nem egy évre, hanem határozatlan időre vezetik be.

Az üzemanyagárba beépített közterheket az Osztrák Néppárt javaslata alapján széndioxid-illeték néven megemelik, a benzin esetében literenként öt, a diesel esetében négy centtel. Az intézkedést már előzőleg is bírálták az osztrák autósklubok és a teherfuvarozók. Tiltakozásukat nem oltotta ki az sem, hogy az intézkedés ellensúlyozásaként megemelik az ingázók benzintámogatását és csökkentik a tehergépkocsik adóját, összesen évi ötvenmillió euró értékben. Emelkedik az új autók környezetterhelési illetéke és a dohánytermékek jövedéki adója is. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt javaslatára megnőnek a magasabb jövedelműeket érintő adók, vagyis az értékpapírokból származó jövedelem és az alapítványok adóterhei is.

A koalíciós pártok az idén a gazdasági válságra hivatkozva a szokásos október helyett csak decemberben terjesztik a parlament elé a költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik