Nagyvilág

Százakat öl a haiti kolerajárvány

Megközelítette a kétszázat a haiti kolerajárvány halottainak, a háromezret pedig a megbetegedések száma - tudósít a BBC.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy évszázada ez az első kolerajárvány a karib-tengeri országban és egyben ez a legsúlyosabb közegészségügyi válság Haitin a fővárost és környékét sújtó január 12-i földrengés óta.


Százakat öl a haiti kolerajárvány 1 Galériánk bemutatja mi történik most Haitin

Ezt bizonyítja, hogy a karibi országban a péntek estig összesített adatok szerint 196 ember halt meg és 2634 betegedett meg kolerában.

A járvány az északi Artibonite tartomány egyik körzetében és a keleti országrészben lévő Mirbalais településen ütötte fel a fejét a hétvégén. Ez a térség közel van a januári földrengés óta, a főváros környékén létesült, zsúfolt menekülttáborokhoz, ezért a segélymunkások mindenképpen szeretnék elejét venni annak, hogy a kolerajárvány átterjedjen oda.

Mivel több tízezer ember még mindig tömött “sátorvárosokban” húzza meg magát és rossz egészségügyi viszonyok között él, illetve kevés tiszta vízhez jut. Ezért, a hatóságok azt feltételezik, a járvány oka, hogy az emberek fertőzött vizet ittak az Artibonite folyóból. Ezt a betegek közül többen megerősítették.

“Megpróbáljuk tudatosítani az emberekben, hogy mekkora jelentősége van a megelőzésnek és az elővigyázatosságnak” – mondta Dr. Gabriel Thimote egészségügyi miniszter és azt is hozzátette, hogy mivel a helyi kórházak túlterheltek, a környékbeli klinikákra is szállítottak betegeket. Egyúttal több száz embert beoltanak e célból felállított sátrakban.

Az egyelőre nem világos, hogy a járvány miként érinti majd az országban november 28-ra tervezett elnök- és törvényhozási választásokat. Alex Larsen haiti egészségügyi miniszter arra szólított fel, hogy a járvány sújtotta körzetekben a jelöltek függesszék fel kampányukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik