Nagyvilág

Putyin lemondását követelték Moszkvában

Mintegy félezren tüntettek szombaton Moszkva belvárosában, Vlagyimir Putyin miniszterelnök lemondását és politikai reformokat követelve.

A szélsőbaloldali és liberális csoportokat képviselő tüntetők az ellenzéki összejövetelek hagyományos helyszínén, a cári önkényt bíráló XIX. századi nagy orosz költő, Alekszandr Puskin szobránál gyűltek össze a moszkvai hatóságok által kivételesen engedélyezett megmozdulásra.

Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnok, ellenzéki vezető és különféle politikai tömörülések aktivistái Putyin és kormánya lemondását követelték, mert őket teszik felelőssé a gazdasági problémákért és a politikai szabadság hiányáért Oroszországban.

“Nem hiszem, hogy ez a rezsim sokáig kitart, de minden nap, amelyet hatalomban tölt, szörnyű károkat okoz Oroszországnak” – mondta Kaszparov az AP hírügynökségnek.

Mint Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője elmondta, a tüntetők követelik továbbá, hogy az összes kormányhivatal vezetőit szabad választások útján jelöljék ki, és mélyreható politikai reformokat vezessenek be.

Oroszországban a zajos ellenzéki csoportok minimális társadalmi támogatást élveznek, és a hatóságok akadályozzák tevékenységüket Moszkvában és más jelentősebb térségekben: nagygyűléseiket betiltják, és nem engedélyezett összejöveteleiket a rendőrség feloszlatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik