Nagyvilág

A kirgiz párt vezetője azt állítja, hogy merényletet kíséreltek meg ellene

Az október 10-i kirgizisztáni parlamenti választásokon győztes párt vezetője azt állítja, hogy megsérült egy merényletben, amelyet a kirgiz titkosszolgálat szervezett ellene.

Kamcsibek Tasijev, a választásokon csekély többséggel első helyen végzett Ata-Zsurt (Haza) nacionalista párt vezetője szombaton, Biskekben tartott sajtóértekezletén számolt be erről. Egyik keze be volt kötve, több ujján pedig vérnyomok látszottak. Azt mondta, hogy biskeki házát mintegy félszáz sportos testalkatú fiatalember támadta meg, akik lőfegyvert is használtak. Elmondása szerint lövés nem találta el, de dulakodás közben a keze megsérült.

Testőrei visszaverték a támadást, sőt néhány merénylőt el is fogtak, akiknél pisztolyokat és a titkosszolgálati munkatársak által használt igazolványokat találtak – mondta.

A titkosszolgálat egyelőre nem kommentálta a történteket.

Aibek Turgunbajev államügyész-helyettes szerint Tasijev szombaton megsérülhetett egy dulakodásban, amelyben a testőrei is részt vettek. Azt azonban nem tudta megerősíteni, hogy fegyverhasználat is történt, vagy hogy a pártvezetőre rá akartak volna lőni.

Tasijev síkraszállt a Kirgizisztánban működő amerikai légi támaszponttal szemben, amely alapvető fontosságú az Egyesült Államok számára az afganisztáni hadművelet szempontjából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik