Nagyvilág

Vietnamban is aggodalmat keltett az iszapömlés

Tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek egy alumínium-és timföldgyár építése ellen Vietnamban, félve attól, hogy ott is megismétlődhet a magyarországi vörösiszap-katasztrófa.

A petíciót eddig 1700 ember írta alá, köztük jeles értelmiségiek, az államfő volt helyettese és más egykori állami tisztségviselők, illetve a vietnami függetlenségi háború hőse, a ma már 99 éves Vo Nguyen Giap tábornok is – mondta el pénteken a kormány volt gazdasági tanácsadója, Le Dang Doanh, aki maga is az elsők között csatlakozott a tiltakozókhoz.

A kérdéses alumíniumgyárat az ország közepének hegyvidéki területein kezdték el építeni, és a tiltakozók már tavaly is megpróbálkoztak a munkálatok leállíttatásával, sikertelenül. A tiltakozó felhívás szerint a magyarországi katasztrófa komoly figyelmeztetés arra, milyen veszélyes melléktermékek keletkeznek az alumínium gyártásakor. Épp ezért az aláírók a “kiküszöbölhetetlen kockázat” miatt arra kérik a hatóságokat, állítsák le az üzem építését, illetve szüntessék be egy másik gyár létrehozásáról a külföldi partnerekkel folyó tárgyalásokat.

Le Dang Doanh szerint a petíciót már a Vietnamban kormányzó Kommunista Párt és a szerda óta ülésező nemzetgyűlés több magas rangú vezetőjének elküldték. A tavaly óta tartó tiltakozó megmozdulás meglehetősen szokatlan a diktatórikus, egypárt-rendszerű Vietnamban.

AJÁNLOTT LINK:

Vörösiszapoztak az éjjel Strasbourgban (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik