Nagyvilág

Kuba újabb öt politikai foglyot enged el

A bejelentés azt jelentheti, hogy Raúl Castro még több ellenzékit bocsátana szabadon.

Kubában öt újabb politikai fogoly – köztük egy nő – szabadon bocsátását jelentették be csütörtökön, akik – az első hírekkel ellentétben – nem tartoznak az úgynevezett 75-ök csoportjához.

A most szabadon engedett ellenzékiek Spanyolországba mehetnek – jelentette be közleményben a havannai érsekség.

A kubai katolikus egyház – a spanyol kormány támogatásával – meghatározó szerepet játszott abban, hogy a havannai rendszer néhány hónappal ezelőtt beleegyezését adta politikai foglyok egy csoportjának szabadon engedésébe: július elején jelentették be a kubai kormánnyal kötött megállapodást, amely szerint 52 politikai elítélt nyerheti vissza szabadságát az úgynevezett 75-ök csoportjából.

Az érsekség szerint ugyanakkor a “75-ök csoportjából” már 47 elítélt egyezett bele abba, hogy szabadon Spanyolországba távozzon. Az ellenzékieknek ezt a csoportját 2003-ban börtönözték be Kubában. A csoport tagjait államellenes összeesküvéssel, az Egyesül Államokkal való szövetséggel és a szocializmus alapjainak támadásával vádolták, és igen súlyos büntetéseket szabtak ki rájuk. A “fekete tavasz” során letartóztatottakat másként gondolkodóként és politikai elítéltként tartja számon az Amnesty International.

A havannai érsekség bejelentését néhány órával azt megelőzően tette közzé, hogy az ellenzéki csoporthoz nem tartozó három másik politikai elítélt szabadulhat és családjával elrepülhet a kubai főváros nemzetközi repteréről Madridba. Az ő szabadulásukat még október 9-én jelentették be.

Az újabb bejelentés értékelések szerint azt jelzi, hogy Raúl Castro kormányának szándékában áll még tovább növelni a szabaduló politikai foglyok számát a korábbi – 52 elítéltről szóló – júliusi bejelentéshez képest.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kuba-Kína, a két jó barát (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik