Nagyvilág

Fejlesztjük a kapcsolatot Vietnammal

A magyar-vietnami kétoldalú politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Hanoiban pénteken Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Németh Zsolt találkozott Pham Gia Khiem külügyminiszterrel, aki egyben a miniszterelnök egyik helyettese a délkelet-ázsiai országban. A magyar politikus elmondta, hogy a tárgyaláson kiemelt kérdésként kezelték a kulturális együttműködést.

Németh Zsolt úgy fogalmazott, hogy „nagyon speciális” kapcsolat van a két ország között, ami annak köszönhető, hogy négyezer, magyarul beszélő felsővezető értelmiségi él Vietnamban, és ők egy egészen egyedülálló „tőkét” jelentenek a magyar-vietnami kapcsolatokban. Az ő közreműködésüknek köszönhetően a külügyi államtitkár a Balassi Intézet és az Ifjúság vietnami kiadó közötti megállapodást írt alá, amely – mint elmondta – egy hanoi magyar kulturális intézet csirájának létrehozását jelenti. Az intézetnek otthont adó kiadó már több mint egy tucat magyar regényt adott ki vietnami nyelven, és magyar könyvhetet is rendezett az országban.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a kulturális kapcsolatok jelentősége felbecsülhetetlen, mert kamatoztatható a politikai kapcsolatépítésben rövid és hosszú távon egyaránt. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország jövő évi EU-elnöksége idején fogja megrendezni az Ázsia-EU-találkozót (ASEM) külügyminiszteri szinten, jelenleg a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) elnöki tisztét Vietnam tölti be, és ez az ország szervezte a legutóbbi külügyminiszteri szintű ASEM-találkozót is.

Németh Zsolt hanoi tárgyalásain megállapodott abban, hogy a vietnami fél átadja Magyarországnak az ezzel kapcsolatos tapasztalatait, így az elkövetkező hetekben tárgyalásokat folytatnak majd az európai-ázsiai kapcsolatokról és az ASEM-találkozó előkészítéséről.

A külügyi államtitkár vietnami tárgyalásain szó volt a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is. A látogatás keretében az ITD Hungary elnökhelyettese a vietnami kereskedelmi ügynökséggel írt alá együttműködési megállapodást. A vietnami fél részvétét nyilvánította ki Magyarországnak a vörösiszap-katasztrófa miatt, és a történtekkel összefüggésben konzultációt kért Magyarországtól.

Németh Zsolt elmondta, hogy az OTP Bank Vietnamban bankot kíván vásárolni, és a vietnami fél „magas szintű fogadókészséget” tanúsított ez iránt. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója november folyamán a délkelet-ázsiai országba látogat – mondta a külügyi államtitkár.

Németh Zsolt elmondta, hogy Vietnamban atomerőműveket kívánnak építeni, és ezzel összefüggésben Magyarország számára egészen egyedülálló lehetőség kínálkozik a vietnami szakemberek felkészítésében. A vietnami fél kezdeményezte, hogy decemberben megállapodást kössenek erről – mondta a külügyi államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik