Nagyvilág

Amerikában is szennyez a vörösiszap

Az alumíniumfeldolgozó üzemekből származó vörös por keseríti meg több amerikai település hétköznapjait.

A magyarországihoz hasonló iszapkatasztrófa ugyan a szakemberek szerint nem történhet meg az Egyesült Államokban, viszont az alumíniumgyárakból származó szennyező anyagok több amerikai település lakóinak egészségét veszélyeztetik – számolt be az Associated Press.

Az amerikai hírügynökség riportja szerint Amerikában három alumíniumfeldolgozó üzem is van (kettő Texasban és egy Louisianában), amely folyamatosan veszélyezteti a telepek szomszédjában élők egészségét. Az ajkai tározóval szemben itt az iszapot kiszárított formában tárolják, az így keletkezett vörös por pedig a szelesebb napokon gyakran beteríti a környéken élők otthonait és autóit.

A környezetvédelmi hatóságok szerint a por nem ártalmas az egészségre, a helybeliek viszont azt állítják, hogy egyes rokonaiknál a szennyezéshez köthető rákos megbetegedést diagnosztizáltak.

A riportban szereplő texasi üzemből ráadásképp a hatvanas évektől kezdve több évtizedig higany szivárgott a gyár melletti öböl vizébe, amelynek egyes részein ezért még ma is tilos a horgászat. Az üzemeltető cég eddig százmillió dollárt költött az öböl megtisztítására, a környéken élők azonban továbbra is tartanak a szennyezés hosszú távú egészségügyi következményeitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik