Nagyvilág

Sarkozy: túszul ejtették az országot

A francia elnök "botrányosnak" nevezte a nyugdíjreform elleni diáktüntetéseken történt összecsapásokat.

“Nem tudom elfogadni, hogy túszul ejtik franciák millióit, akiknek joguk van tankolni munkába menet. Túszul ejtve a gazdaságot, a vállalatokat és a franciák hétköznapi életét, tönkreteszik a munkahelyeket” – hangsúlyozta egy vidéki látogatásán Nicolas Sarkozy. Hozzátette: “Képtelenség, hogy mi vagyunk a világon az egyetlen ország, ahol amikor elindul egy reform, a kisebbség akadályozni akarja a többieket. Ez lehetetlenség, nem ez a demokrácia!”

Az ország mind a 12 olajfinomítójában folytatódott csütörtökön a munkabeszüntetés. A rendőrség szerda óta több olajtározót felszabadított a benzinellátás javítására, de a benzinkutak mintegy negyedében továbbra sem kapható üzemanyag.

Az oktatási minisztérium szerint csütörtökön a 4200 francia középiskolából 312 vett részt a folytatódó tüntetéseken, a diákszervezetek kétszer ennyi tiltakozó gimnáziumról tudnak. A 83 egyetem közül 11-ben szünetel az oktatás a diákok döntése nyomán. Párizsban délután a rendőrség szerint 4 ezer, a szervezők szerint 15 ezer békés fiatal tüntetett.

A nyugdíjreform végigvitelét illetően a kormány továbbra is hajthatatlan: a több száz ellenzéki módosító indítvány miatt húzódó végszavazásra legkésőbb jövő hét elején kerül sor a szenátusban. A szakszervezetek csütörtök este döntenek a tiltakozó mozgalom folytatásáról.

Ajánlott link:

Franciaország: elszabadultak az indulatok (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik