Nagyvilág

Atomháborút hozna Irán megtámadása

Fidel Castro volt kubai elnök Irán estleges megtámadása kapcsán Einsteint idézte.

Elkerülhetetlenül globális nukleáris háborúhoz vezetne, ha az Egyesült Államok vagy Izrael támadást indítana Irán ellen – hangsúlyozta Fidel Castro egykori kubai elnök a Cubadebate című internetes oldalon csütörtökön közzétett üzenetében.

A közéletbe négy év betegeskedés után júliusban visszatért exelnök közleményében ismét felhívta a figyelmet egy esetleges atomháború veszélyeire, amely szerinte az egész emberiség életébe kerülne.

A volt kubai elnök Albert Einstein szavait idézte: “Egy újabb háborúban a nukleáris fegyverek használata maga után vonná az egész emberiség kipusztulását.”

Az üzenet szövege franciául, németül, angolul, portugálul, olaszul, oroszul és arabul is elolvasható. A volt kubai vezető a leírt gondolataihoz egy fotót, valamint egy videót is mellékelt, amelyen a havannai, globalizációt vizsgáló kutatóintézet igazgatójával nemrég folytatott beszélgetés tekinthető meg.
Az üzenetben Castro régóta hangoztatott álláspontját is megfogalmazta, miszerint el kell tűnnie minden nukleáris és hagyományos fegyvernek, amelyek felhasználhatók egy háborúhoz.

A 84 éves exelnök kiemelte: a nemzetek feladata most az, hogy követeljék politikai vezetőiktől az élethez való jogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik