Nagyvilág

Körvonalazódik a koreai családtalálkozó

Észak- és Dél-Korea kicserélt egy jegyzéket, amelyen annak a száz embernek a neve szerepel, aki a polgárháború miatt elszakadt családok október végére tervezett találkozóján venne részt - közölte szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium.

Li Dzsong Dzsu szóvivő hangoztatta, hogy a névjegyzék összeállításánál Dél-Korea főként az időseknek adott elsőbbséget. Az összes javasolt ember elmúlt hetven éves, 21 elmúlt kilencven, és a legidősebb pedig 97 esztendős. Ez utóbbi asszony Észak-Koreában élő lányával találkozna – tette hozzá a szóvivő.

Becslések szerint mintegy 600 ezer dél-koreai állampolgárnak rekedtek a rokonai északon a koreai háború végén kötött 1953-as fegyverszünet után. A közemberek sem postai úton, sem telefonon, sem interneten keresztül nem tarthatnak kapcsolatot a félszigetet kettészelő határ másik oldalán élőkkel.

Az országegyesítési minisztérium egy tisztviselője elmondta: mintegy 500 embert választottak ki véletlenszerűen százezer közül, hogy részt vegyen a családi találkozók programjában. Ezt a listát később kétszázra csökkentették az életkor alapján, majd a névsort átadták Phenjannak, hogy ezeknek az embereknek felkutassák a rokonait. Észak-Korea 112 ember hozzátartozóját találta meg, s ezek nevét visszaküldte Szöulnak.

Ebből a névsorból került ki a száz ember, miután a listán szereplők mindegyikénél figyelembe vették egészségügyi állapotát. A kiválasztott családok tagjai október 30-a és november 5-e között találkozhatnak az Észak-Korea keleti részén található Kumgang-hegyen.

A kettészakított családok tagjai között tíz évvel ezelőtt kezdődtek a hivatalosan szervezett találkozók. A családok átmeneti újraegyesítését Phenjan függesztette fel közel három évvel ezelőtt, miután Ri Mjong Bak dél-koreai elnök feltételekhez kötötte az északra irányuló gazdasági segélyek nyújtását. A folyamat egy éve újraindult, de ismét megtorpant idén márciusban, miután egy – Szöul szerint észak-koreai – torpedó elsüllyesztette a Cshonan dél-koreai hadihajó.

Október elején a felek abban állapodtak meg, hogy hosszú szünet után október végén megtartanák az első családi találkozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik