Nagyvilág

Folytatódtak a rendbontások Franciaországban

Az egyre inkább radikalizálódó franciaországi tiltakozó megmozdulások a nyugdíjreform ellen szerdán is folytatódtak, egy nappal a szenátusban tervezett végszavazás előtt.

Az elfoglalt olajfinomítók termelési kiesése mellett a közlekedési dolgozók sztrájkja és a teherfuvarozók forgalomlassító akciói több nagyvárosban, köztük Marseille-ben és Rennes-ben is jelentős fennakadásokat okoztak. A tüntető diákokhoz csapódó rendbontók és a rendőrök között újabb összecsapások voltak Lyonban, Mulhouse-ban és Nanterre-ben.

Majálisra emlékeztető hangulatban tüntetett viszont mintegy ezer középiskolás a szenátus előtt, ahol az ellenzéki frakciók vezetői ünnepélyesen felszólították Nicolas Sarkozy államfőt a nyugdíjtervezetről szóló vita felfüggesztésére.

A reform levezényléséért felelős Eric Woerth munkaügyi miniszter azonnal közölte, hogy a vitát nem függesztik fel, és a szavazást csütörtök este megtartja a szenátus.

Az oktatási minisztérium szerint szerdán a középiskolák négy százalékában volt tiltakozó megmozdulás, amely időnként a diákokhoz csapódó rendbontók miatt összecsapásokba fordult a rendőrökkel. A legjelentősebb felfordulásra délelőtt Lyon főterén került sor, ahol a rendbontók autókat gyújtottak fel, és belvárosi üzleteket raboltak ki, annak ellenére, hogy nyolcszáz rendfenntartó felügyelte a közrendet.

A vasúti közlekedésben is folytatódtak a fennakadások, de a korábbiaknál kevesebben vettek részt a sztrájkban: a belföldi vonatoknak kétharmada közlekedett. A közúti közlekedést viszont sok helyen úttorlaszokkal lassították a teherszállítók.

Franciaország szerdán először kénytelen volt nagy mennyiségű elektromos energiát importálni, miután az energetikai szektorban sztrájkolók 2000 megawatt energia termelését megakadályozták.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik