Nagyvilág

Bekeményít Sarkozy

A francia elnök szerdán elrendelte a nyugdíjreform ellen tüntetők által elfoglalt olajtárolók szabaddá tételét "a helyzet mielőbbi normalizálása érdekében".

“Több millió honfitársunk számára a közlekedés életbevágó kérdés. Alapvető szabadságról van szó. Az utóbbi napokban sok francia életét keserítették meg az üzemanyag-ellátási problémák, amelyek elérték a benzinkutak egy részét” – indokolta döntését Nicolas Sarkozy a kormányülés után.

Az elnök jelezte, hogy valamennyi olajtároló szabaddá tételét elrendelte. Korábban Brice Hortefeux belügyminiszter közölte, hogy az elmúlt éjszaka folyamán rendőröket vezényeltek három nagy üzemanyag-tárolóhoz, ahol tiltakozók barikádozták el magukat. A tüntetőktől a hatóságok ellenállás nélkül foglalták vissza a telepeket. A belügyminiszter azt is elmondta, hogy a nap folyamán “annyi olajtárolót fognak szabaddá tenni, amennyi szükséges”, hogy lehetővé váljon az üzemanyag kiszállítása a kutakhoz.

Franciaország mind a 12 olajfinomítóját továbbra is elbarikádozva tartják a tüntetők, amelyek jelenős részében egyáltalán nem folyik termelés. Ezen kívül az ország 219 olajtárolójából kedd estig mintegy húszat foglaltak el a tiltakozók, amelynek következményeként a 12.500 benzinkút harmadánál léptek fel ellátási zavarok. A kormány már kénytelen volt a stratégiai tárolókhoz is hozzányúlni, amelyek egyébként három hónapra elegendő tartalékkal rendelkeznek.

Az energiaszektor működésének ilyen módon történő akadályozása az elmúlt napokban a szakszervezetek legfőbb eszközévé vált a nyomásgyakorláshoz: így akarják a nyugdíjreformról a szenátusban csütörtökre tervezett szavazás elhalasztását elérni és tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a kormányt.

“Amennyiben nem vetünk véget gyorsan ezeknek a felfordulásoknak, amelyekkel az országot akarják lebénítani, azok az gazdasági élet normál működésére és a munkahelyekre is következményekkel lehetnek” – hangsúlyozta Sarkozy.

Az államfő egy külön közleményben megismételte, hogy a nyugdíjreformot “végig viszi”, mivel „államfőként az a feladatom, hogy garantáljam a franciáknak és gyermekeiknek, hogy számíthatnak a nyugdíjukra, és arra hogy annak színvonalát megőrizzük” – olvasható a kommünikében.

“Természetes, hogy egy demokráciában mindenki kifejezhesse aggodalmait, illetve egyet nem értését. De bizonyos határokat nem szabad átlépni, s az én dolgom garantálni a közrend tiszteletben tartását” – tette hozzá az elnök, utalva a tüntetésekbe belekeveredett rendbontókra, akik kizárólag az összecsapásokat keresték a rendőrökkel, valamint autókat gyújtogattak, kirakatokat törtek be.

Kedden a rendőrség szerint 1,1 millióan, a szervezők szerint 3,5 millióan vonultak utcára közel háromszáz városban a nyugdíjreform újratárgyalását követelve. Szeptember óta ez volt a hatodik országos tiltakozónap Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik