Nagyvilág

Megrepedtek egy bolgár atomerőmű csövei

Repedéseket fedeztek fel a kozloduji atomerőmű reaktorának csőrendszerében a karbantartási munkálatok során - közölte a bolgár nukleáris felügyelet kedden. Hangsúlyozták: radioaktív szivárgás nem történt.

A repedéseket egy fémdetektoros vizsgálat során fedezték fel szeptember 28-án egy cső felső részén a reaktor primer körén. Az ellenőrző berendezések ugyanakkor nem észleltek radioaktív szivárgást a reaktor működése során. A hibás csöveket kicserélték – tartalmazza a közlemény, amelyet az internetre is feltettek.

Trajcso Trajkov gazdasági és energiaügyi miniszter kijelentette, hogy az észlelt hibák komoly mértékben késleltethetik a reaktor újraindítását. Korábban azt tervezték, hogy az 1000 megawattos reaktor, amelyet szeptember 18-án állítottak le a fütőanyag feltöltésének idejére, október 18-án kezd áramot termelni. A késlekedés miatt is látogatott el sürgősen a helyszínre kedden a miniszter.

A bolgár nukleáris felügyelet vezetője, valamint az atomerőmű sajtórészlege nem volt elérhető, hogy kommentálja a történteket.

A Focus bolgár hírügynökség azonban idézte Ivan Jotovot, az áramellátó hálózat vezetőjét, aki szerint a feltárt hiba legalább két héttel késlelteti az újraindulást. Szerinte a váratlan késedelem zavarokat okozhat az áramellátásban országszerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik