Nagyvilág

Még egy évtizedig maradnak Afganisztánban az ausztrálok

Még tíz évig Afganisztánban maradnak az ausztrál csapatok - jelentette ki Julia Gillard ausztrál miniszterelnök kedden egy parlamenti vita keretében.

A vitát a háborúellenes zöldek kezdeményezték az ausztrál hadsereg afganisztáni missziójáról, mivel az utóbbi hónapokban megtört a szerepvállalást támogató nemzeti egység, s kétségek merültek fel a részvétel céljait és stratégiáját illetően. Ausztrália egyike volt az első államoknak, amelyek csatlakoztak a háborúhoz.

A misszió támogatottsága azért is csökkent, mert idén jelentősen megnövekedett a háború ausztrál áldozatainak száma, immár 21 katona vesztette életét az afganisztáni harcokban.

Ausztráliában a kormány dönt az ország hadviselési kérdéseiről, anélkül, hogy a parlamenttel konzultálna. Most azonban a kisebbségi kormány külső támogatóinak, a zöldeknek a nyomására vitára bocsátotta a kérdést. Az azonban elég valószínűtlen, hogy a vita lényeges változást eredményez, mivel a főbb politikai pártok továbbra is kitartanak az ország legfontosabb katonai szövetségese, az Egyesült Államok mellett.

Ausztrália jelenleg 1550 katonával vesz részt az afganisztáni háborúban, amely a legnagyobb nem NATO-csapat a térségben. A vita kezdete előtt néhány tucatnyian, főleg veteránok gyűltek össze a parlament előtt, hogy a csapatok mihamarabbi kivonása mellett tüntessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik