Nagyvilág

Közösen tiltakoznak a rektorok és a hallgatók

Országos tiltakozó akciót tartanak az osztrák felsőoktatási intézmények kedden a költségvetési keret tervezett befagyasztása és az oktatással kapcsolatos más gondok miatt.

Ezen a napon az egyetemeken és a főiskolákon szünetel az oktatás. Az osztrák rektori konferencia a hallgatói önkormányzattal közösen gyűléseket, emelett Bécsben, Grazban és Salzburgban felvonulásokat, tüntetéseket szervez.

A kormány és a felsőoktatásért felelős minisztérium 2013-tól be akarja fagyasztani a felsőoktatásra fordítandó költségvetési forrásokat, ami az érintettek szemében gyakorlatilag a támogatás csökkentésével ér fel. A diákönkormányzat ellenzi Beatrix Karl tárcavezetőnek azt a tervét is, hogy szűrővizsgák révén újra korlátozzák a hallgatók létszámát.

A felsőoktatással kapcsolatos elégedetlenség tavaly diáktüntetések formájában öltött alakot Ausztriában. A forrásoknak az állami költségvetés hiányának csökkentésével és az osztrák államadósság lefaragásával összefüggésben tervezett befagyasztása mostanra a felsőoktatási intézmények vezetését is tiltakozó akciókra késztette.

A rektorok szerint 2013-tól egyedül az intézmények működési költségeihez 300 millió euróval több pénzre lenne szükség. A bécsi, a grazi és az innsbrucki orvosi egyetem arra figyelmeztetett, hogy a kutatási tevékenység visszafogására és összesen 450 fős létszámcsökkentésre lehet szükség többletforrás hiányában.

2009-ben a kieső tandíjak pótlásával együtt 2,6 milliárd eurót tett ki a költségvetés felsőoktatási fejezete. Ez a hazai össztermék (GDP) 1,3 százalékának felel meg, míg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 1,5 százalék ez az arány – hangsúlyozták az egyetemek.

A szaktárca november végére hívta tárgyalásokra a rektorokat. Az intézményvezetők ezt túl későinek tartják, mert úgy látják, hogy akkorra a két kormánypárt már nagy vonalakban megállapodik majd a következő évekre szóló költségvetési tervezetről, s a felsőoktatási szektor képviselőit kihagyják az érdemi egyeztetésből. A tandíjak újbóli bevezetése is felmerült a kormány részéről, de ebben a kérdésben nincs egyetértés az osztrák koalíción belül. Az OGM közvélemény-kutató intézet szeptemberi felmérése szerint a lakosság 68 százaléka támogatná a tandíjkötelezettséget, 29 százalék ellenezné.

A nyitott, tandíj és felvételi vizsga nélküli felsőoktatás megteremtése Ausztriában további intézkedések nélkül egy-két év alatt olyan helyzethez vezetett, amelyben a tantermek és a kurzusok túlzsúfoltakká váltak, a diákok elégedetlenek lettek az oktatás színvonalával.

A hallgatók egy része tavaly előbb heteken át tartó teremfoglalásokkal, majd utcai tüntetésekkel adott hangot követeléseinek. Ezek tandíjmentességről, a felsőoktatáshoz való szabad és egyenlő hozzáférésről, több állami támogatásról szóltak, de a Bolognai Rendszer ausztriai megvalósításának módját is kifogásolták a tüntetők. Az oktatási intézmények egy része emellett szóvá tette, hogy az elmúlt években nagy számú, hazájában az egyetemi oktatásból anyagi vagy tanulmányi okból kiszoruló német hallgató vesz részt a – számukra is ingyenes – osztrák felsőoktatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik