Nagyvilág

India: Pakisztán részt vett a mumbai terrortámadásban

A pakisztáni hírszerzés jelentős szerepet vállalt a 166 emberáldozatot követelő 2008-as mumbai merényletben az indiai kormány jelentése szerint.

Az Inter-Services Intelligence (ISI) pakisztáni titkosszolgálatnak jelentős szerepe volt a 2008-as mumbai terrortámadás megszervezésében, olyannyira, hogy felderítési akciókat bonyolított le az indiai városban, derült ki az egyik amerikai gyanúsított kihallgatásáról készített kormányzati dokumentumból – tudta meg az Associated Press hírügynökség. A pakisztáni bázisú Lashkar-e-Taiba csoportnak tulajdonított támadásban 166 ember veszítette életét, a merénylet megbénította India üzleti központját, és befagyasztotta a két állam közötti béketörekvéseket.

Az amerikai legfelsőbb bíróság a támadás kapcsán bűnösnek nyilvánította David Headley-t, aki júniusi kihallgatásakor közölte az indiai hatóságokkal, hogy a pakisztáni hírszerzés és a Lashkar-e-Taiba jelentősen összefonódott.

Az indiai kormány által nyilvánosságra hozott jelentés szerint Headley úgy fogalmazott: a terrorszervezet volt pakisztáni katonai hivatalnokokkal és veteránokkal van tele, hozzátéve, hogy őt a csapat táborában egy alkalommal egy pakisztáni titkosügynök képezte ki.

India már korábban is meggyanúsította Pakisztánt a merényletben való részvétellel. Egy magas beosztású, ám neve elhallgatását kérő pakisztáni hírszerzési forrás szerint az indiai kormány állításai alaptalanok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik