Nagyvilág

Sorra ürülnek ki a francia benzinkutak a sztrájk miatt

A francia benzinkutak mintegy tíz százaléka hétfőn üzemanyaghiánnyal küzdött az olajfinomítóknak a nyugdíjreform elleni sztrájkja miatt.

Eközben a teherszállítók és a vasutasok sorra foglalják el a nagy olajtárolókat, hogy megakadályozzák az üzemanyag-ellátás biztosítását.

Hétfő délelőtt Franciaország 12.500 benzinkútjából 1.500-ban elfogyott az üzemanyag – közölte az Olajipari Független Importőrök Uniója (UIP), amely az ország hatvan százalékát ellátó nagy forgalmazókat képviseli.

A kormánytagok egész hétvégén arról biztosították a lakosságot, hogy annak ellenére nem lesz üzemanyaghiány az országban, hogy teljesen leálltak az olajfinomítók. Francois Fillon miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy ha szükséges, visszafoglalják az olajtárolókat a tüntetőktől. A francia tömegtájékoztatási eszközök viszont arról számolnak be, hogy az autósok számára a káosz már megkezdődött: a benzinkutak vagy teljesen üresek, vagy pedig a nyitva tartó helyeken kígyózó sorokban várakoznak az emberek.

Franciaország mind a 12 olajfinomítójában folytatódott hétfőn a munkabeszüntetés, azaz teljesen leállt a termelés. Az ország jelentős tartalékkal rendelkezik, de az éjszaka folyamán az ország 160 olajtárolójából négyet Normandiában elfoglaltak a szállítóipai cégek alkalmazásában álló tiltakozó munkások azért, hogy megakadályozzák a kiürült benzinkutak újratöltését, valamint több tucat helyi tiltakozó akciót szerveztek, fennakadásokat okozva ezzel a közlekedésben.

Az olajtárolókban a lakossági fogyasztásra két hétre elegendő üzemanyagot tárolnak, a stratégiai olajtárolókban – amelyek megnyitását a kormány egyelőre kizárta – három hónapra elegendő készlete van Franciaországnak.

Hajnalban a teherszállítók forgalomlassító demonstrációval több kilométeres dugókat okoztak a nagyobb városok körül, például Párizs, Lyon, Avignon vagy Lille bevezető útjain. A vasúti közlekedésben is folytatódott a múlt kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk: a vonatoknak mintegy fele közlekedik, s most már a nemzetközi vonalakon is jelentősek a fennakadások. A párizsi repülőterek körüli tárolókat kerozinnal ellátó vezetékek működése viszont teljesen helyreállt, így egyelőre a légi közlekedést nem fenyegeti üzemanyaghiány. A keddi újabb országos tiltakozónap miatt viszont az Orly termináljain a járatoknak a felét, a Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren pedig harminc százalékát törölték keddre.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik