Nagyvilág

Nem tudósíthat külföldi Mianmarból

A külföldi média képviselői nem tudósíthatnak a november 7-ei mianmari választásokról, nem engedik be őket az országba - közölték hétfőn a választási bizottság tagjai.

Mianmart (Burmát) ötven éve katonai rezsim irányítja, amely húsz év után most először rendez választásokat. A vezetők azt állítják, hogy demokráciát akarnak teremteni, viszont a junta bírálói szerint a kiírt voksolás csak az uralmon lévők hatalmának megerősítését szolgálja.

A hatóságok szerint nincs szükség külön megfigyelőkre, hiszen ott vannak a külföldet képviselő diplomaták, valamint az ENSZ helyi irodái. Nekik a választások napján körutat szerveznek Mianmarban. A választási bizottság elnöke, Thein Szoe hangsúlyozta, hogy Mianmarnak felkészült és tapasztalt szakértői vannak a szavazás lebonyolítására, így az idegen megfigyelők feleslegesek.

Legutóbb 1990. május 27-én rendeztek választást Mianmarban, amelyen Aung Szan Szú Kji ellenzéki politikus pártja, az 1988-ban alapított Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) megszerezte a parlamenti mandátumok 82 százalékát, de győzelmét a katonák soha nem ismerték el. Szú Kji az utóbbi 21 évből 15-öt házi őrizetben vagy börtönben töltött. A politikus asszony november 13-án szabadul. Az NLD nem vesz részt az általa “tisztességtelennek és demokráciaellenesnek” tartott választásokon, így a kormánypárt gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt.

A parlament és a kerületi törvényhozó testületek 1158 helyéért 3153 – köztük 82 független – jelölt verseng. Az 1158 mandátumból 54 sorsa már biztos. Mivel néhány körzetben csak egy politikus van versenyben, itt a szavazóknak nem kell az urnákhoz járulniuk. A 29 millió választópolgár 40 ezer szavazófülkében adhatja le voksát.

A thaiföldi hatóságok közölték hétfőn, hogy megerősítették a Mianmarral közös határt a szomszédos országban közelgő választások miatt. Elképzelhetőnek tartják ugyanis, hogy az esemény összecsapásokhoz vezethet a mianmari hadsereg és az etnikai kisebbségekhez tartozó lázadócsoportok között.

A thaiföldi hadsereg a következő hetekben sűrűbben őrjáratozik a karen kisebbség lakta vidék környékén. A Karen Nemzeti Unió (KNU) fél évszázada küzd a mianmari csapatokkal az autonómia megszerzéséért. A thaiföldi hatóságok minden eshetőségre felkészültek, és nem szeretnék, ha a felkelők területüket használnák hátországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik