Nagyvilág

Kiválasztották Moszkva új urát

Jurij Luzskov 18 évig tartó moszkvai uralmának Dmitrij Medvegyev orosz elnök vetett végett „bizalomvesztésre” hivatkozva szeptember végén. Az azóta eltelt több mint két hét a találgatások jegyében telt: vajon ki lesz Moszkva ura? Pénteken hivatalosan is bejelentették: az elnök Szergej Szobjanyin miniszterelnök-helyettest ajánlja megválasztásra a Moszkvai Városi Dumának.

Jurij Luzskov leváltása után a polgármesteri székre a kormányzó Egységes Oroszország, Medvegyevvel egyetértésben négy jelöltet állított múlt hét vasárnap: Igor Levityin közlekedésügyi miniszter, Ljudmila Szvetszova polgármester-helyettes, Valerij Sancev Nyizsnij Novgorod kerületi kormányzó és Szergej Szobjanyin miniszterelnök-helyettes neve szerepelt az összeállított listán. A legtöbb orosz elemző utóbbi kettőre tekintett mint valódi esélyesre.

Valerij Sancev mellett szólt, hogy területi kormányzósága előtt Moszkva egyik polgármester-helyetteseként dolgozott, így jól ismeri a főváros politikai életét, adminisztrációs rendszerét és a hozzá köthető üzleti köröket. Viszonylag idős kora valószínűleg meggátolta volna abban, hogy erős hatalmi koncentrációt valósítson meg – ami végső soron Luzskov vesztét okozta. Sancev azon kevés területi kormányzók egyike, akik bírálták Putyint: „Medvegyev alatt nagyobb szabadságunk [a kormányzóknak] van mint előtte” – nyilatkozta márciusban. Azon elemzők, amelyek Luzskov leváltását a közelgő 2012-es elnöki választások előjátékának tekintik, Sancev jelöltek közti feltűnését Medvegyev pozíciónak megerősödéseként értékelték.

Vele szemben Szergej Szobjanyint – a végső befutót – inkább Vlagyimir Putyin emberének tekintik. A szibériai származású 52 éves, jogász végzettségű Szobjanyin dolgozott az energiaszektorban, tisztséget vállalt a kommunista pártban, majd 1991-ben a Hanti-Manysi Autonóm Körzetben találtható Kogalimnak lett polgármestere. Politikai karrierje innentől töretlenül ívelt fölfelé: 1994 és 2000 között az orosz felsőház tagjaként tevékenykedett, majd 2001-ben a tyumenyi körzet kormányzójává választották. 2005-ben Dmitrij Medvegyevet váltva az Elnöki Adminisztráció vezetőjévé és Putyin egyik legfontosabb politikai szövetségesévé vált, akit 2008-tól miniszterelnök-helyettesként szolgált. Számos elemző jelölését Putyin 2012-es visszatérésének egyik előjeleként értékelte. A jelenlegi miniszterelnök ezen szándékát ugyan nem erősítette meg, de utalt rá egy sajtótájékoztató alkalmával, Roosevelt elnökségét hozva fel példának.

A Városi Dumának a napokban jóvá kell hagynia az elnök döntését – egy 2004-es törvény alapján háromszor szavazhatja le a jelöltet, ezután magának a Dumának kell feloszlania. A moszkvaiak körében egyelőre nem túl ismert Szergej Szobjanyin tehát minden valószínűséggel szibériaiként válik Moszkva új urává. Polgármestersége céljaként a kaotikus közlekedési viszonyok rendezését és a korrupció visszaszorítását nevezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik