Nagyvilág

Japánellenes jelszavak Kína utcáin

A kínai városokban masírozó fiatalok közül sokan a japán termékek elleni bojkottra szólítottak fel.

A kínai hatóságok számos városban engedélyezték a lármás japánellenes tüntetéseknek, melynek célja a kínai-japán határvita kapcsán kialakult társadalmi elégedetlenség, és a Pekingi rezsim elleni frusztráció tudatos levezetése volt a hatalom részéről – nyilatkozták szakértők az Associate Press hírügynökségnek.

Hétfőn fiatal férfiak százai masíroztak Wuhan városában zászlókkal a kezükben, egyesek a japán termékek bojkottját követelték. Naoto Kan japán miniszterelnök sajnálatosnak nevezte az eseményeket, továbbá felszólította Pekinget az ott tartózkodó japán állampolgárok és vállalatok biztonságának biztosítására. Naoto Kan kiemelte: a két államnak együtt kell működnie a kapcsolatuk békéssé tételében.

A tüntetések – amelyek apropója elsősorban a kelet-kínai lakatlan szigetek voltak – már vasárnap megkezdődtek, ekkor a protestálók össze is csaptak a rohamrendőrökkel.

Kína szeptemberben függesztette fel kormányfői szintű diplomáciai kapcsolatait Japánnal egy vitatott hovatartozású területen bekövetkezett halászhajó-incidens kapcsán. Habár Tokió elengedte a kínai halászhajó kapitányát, Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a japánok kérjenek bocsánatot az eset miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik