Nagyvilág

Újabb mentőakció kell: ismét bányászok rekedtek a mélyben

Már huszonhat halottja egy kínai bányaszerencsétlenségnek, s 11 bányász rekedt a föld alatt.

A korábbi jelentések húsz halottról és 17 eltűntről szóltak. A szerencsétlenség még szombaton kora reggel történt Jucsou (Yuzhou) város egyik szénbányájában, s egyelőre nem tudni, mi okozta. A mentőcsapatok szerint 50-80 méterre lehetnek a felszín alatt a föld alatt rekedt bányászok.

A kínai bányák a legkevésbé biztonságosak az egész világon. Az elmúlt évben több mint 2600 bányász vesztette életét az ázsiai országban a különböző bányaszerencsétlenségek következtében.Kínában az év elején mentettek ki 115 embert Sanhszi (Shanxi) tartomány egyik vízzel elárasztott bányájából, ahol több mint egy hetet töltöttek. A bányászok fűrészport, fakérget, papírt, s még szenet is ettek, hogy életben maradjanak. A mostani szerencsétlenség helyszínén, Honan tartományban történt Kína legpusztítóbb bányaszerencsétlensége is: 2004 októberében 148 embert ölt meg egy föld alatti robbanás.

Sebastian Pinera chilei elnök azonnal segítséget ajánlott a föld alatt rekedt kínai bányászok kimentéséhez, a tapasztalatok átadását javasolta, miután a chilei San José bányából a héten sikerült épen a felszínre hozni 33 bányászt, akik több mint két hónapot töltöttek e mélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik