Nagyvilág

Visszamenne a chilei bányász

Omar Reygadas, a tizenhetedikként felhozott chilei bányász úgy érzi, hogy újjászületett, ám a munkájától nem tud elszakadni, már el is fogadta egy bánya állásajánlatát. Azt mondja, tisztában van vele, hogy bármikor előfordulhat, hogy már csak holtan jut ki a bányából, mégis folytatja a munkát.

Omar Reygadas egyike annak a 33 bányásznak, akik 69 napot töltöttek a föld alatt a chilei San José bányában. A vájárokat október 13-án szabadították ki a föld alól. A tizenhetedikként felhozott bányász a BBC riporterének úgy nyilatkozott: “új ember vagyok. Olyan volt, mintha a Földanya életet adott volna egy gyermeknek, és én lennék az a gyermek. Újjászülettem”.

Omar úgy véli, a mentés során olyan tapasztalatokkal gazdagodott, amely új emberré tették – kapott egy újabb esélyt az életre. “Más szemszögből tekintek az életemre. Még jobban fogom szeretni a családomat.” – mondta a kimentett bányász.

Gyerekei szerint a bányász semmit sem változott. “Az egyetlen, ami változott, hogy fakóbb lett a bőre, egy kis időt a napon kell töltenie” – mondta Omar Reygadas lánya. Omar mindvégig kapcsolatban volt a családjával míg a föld alatt raboskodott, naponta írtak levelet egymásnak, a gyermekei pedig ajándékokat és élelmiszereket küldtek neki. A levelek mélyen érzelmesek, mondatain azonban átragyog a bányász humora is, amelyet utolsó pillanatig nem veszített el.

Annak ellenére, hogy Omar Reygadas világlátása gyökeresen megváltozott, elhatározta, hogy a munkáján nem változtat. “Bányász vagyok, szeretek a föld alatt dolgozni. Élvezem a munkát, jól érzem magam, mikor a bányában dolgozom. Felajánlottak egy munkát egy másik, közeli bányában, már el is fogadtam. ” – mondja a megmenekült vájár.

Azt mondja, tisztában van vele, hogy veszélyben volt az élete a bányában, ezzel mindannyian tisztában vannak, de mostantól kissé megváltoznak a dolgok. “Más hozzáállással fogom végezni a dolgomat. Nagyon vigyázni fogok magamra, és megbizonyosodok arról, hogy a bánya jó állapotban van.” – mondja a bányász, aki bevallottan jól érzi magát, tele van energiával. Még hordja a szemellenzőt – amely védi a sötéthez szokott szemeit az erős napsütéstől – és kimentésekor problémák voltak a fogaival, ám azóta megműtötték, és sokkal jobban érzi magát. Készen áll arra, hogy visszatérjen a normál életbe.

Ismertségét arra szeretné felhasználni, hogy meggyőzze a vezetőket a bányászat szigorúbb ellenőrzésének szükségességéről. Reméli, hogy az ellenőrző szervek ezentúl gyakrabban látogatnak el a bányákba, és így az emberek teljes biztonságban dolgozhatnak a föld alatt. De a bányászok törvénye továbbra is kötelez: “Minden bányász tisztában van vele amikor lemegy a bányába dolgozni, hogy esetleg soha többé nem jut onnan ki élve.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik