Nagyvilág

Mellettünk áll a Velencei Bizottság a nyelvtörvény ügyében

Az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása messzemenően igazolja a szlovákiai nyelvtörvénnyel kapcsolatos magyar álláspontot – mondta szombaton Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felújított épületrészének átadási ünnepségén vett részt Beregszászon.

A kétnapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó külügyi államtitkár azt mondja, a magyar fél soha nem vitatta a bizottság állásfoglalásának azt a megállapítását, hogy az államnyelv védelme legitim cél, amivel egyet is lehet érteni, ugyanakkor a konkrét elemzés kimutatja, hogy a szlovákiai nyelvtörvény aránytalan mértékben korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot.

„Tehát ebből adódóan szöges ellentétben áll az alapvető nemzetközi jogi, emberjogi elvekkel és normákkal” – mutatott rá, hozzátéve, hogy ezen a helyzeten némileg enyhített a szlovákiai nyelvtörvény tervezett megváltoztatása, amit a pozsonyi kormány megvitatott. Azonban mi úgy gondoljuk, hogy ezen az úton tovább kell menni, s a továbblépés nagyon fontos összetevője az úgynevezett nyelvi bűn kérdése, amit nem büntetni kell, hanem helyette megfelelő együttműködést kell kialakítani a magyar és a szlovák közösség között” – fogalmazott Németh.

A külügyi államtitkár hangsúlyozta: az egyfajta európai alkotmánybíróságnak tekinthető Velencei Bizottság állásfoglalása lehetőséget teremt arra, hogy átfogó módon szabályozzák Európában a kisebbségi és többségi nyelvek használatát, ezek egymáshoz való viszonyát. Úgy vélem, ahogyan annak idején precedens értékű fordulatot jelentett a Velencei Bizottságnak a státustörvénnyel kapcsolatban elfogadott jelentése, úgy a testület mostani állásfoglalása nyomán az európai közösség meg tudja alkotni a megfelelő jogszabályt, amely elkerülhetővé teszi a szlovákiaihoz hasonló, súlyosan diszkriminatív törvényeket” – mondta Námeth Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik