Nagyvilág

Spiegel: Budapest a rémálmok fővárosa

A fenti címmel közölt riportot a Der Spiegel Budapestről, egy új antiszemitizmus központjának nevezve a magyar fővárost.

Erich Follath emlékeztet arra, hogy a The New York Times „Duna menti Hollywoodnak” nevezte Budapestet, ahol számtalan külföldi filmet forgattak és forgatnak. A valódi Budapestről érkező hírek között említi a német újságíró újfasiszta verőlegények roma családok ellen intézett gyilkos támadásait. A jobboldali populista Fidesz kétharmados győzelmet arat a parlamenti választásokon, az antiszemita Jobbik pedig a harmadik legerősebb frakcióval kerül be az Országgyűlésbe. Ismeretlen elkövetők meggyalázzák a holokauszt-emlékművet. Egy új törvény révén a kormány közvetett vagy közvetlen ellenőrzése alá kerül a média 80 százaléka. Az Echo tv az Auschwitzot megjárt Kertész Imre Nobel-díjas író képét mutatja, miközben patkányokról szóló szöveget olvas be. Kényelmetlen köztisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani. Morvai Krisztina (Jobbik) azt ajánlja a „liberál-bolsevista cionistáknak”, hogy gondolkozzanak el azon, „hová meneküljenek és hol bújjanak el” – írja a szerző.

Follath találkozik Konrád Györggyel, aki elmondja: nem tartja lehetetlennek, hogy tartósan Magyarország elhagyására kényszerülhet. „Két diktatúrát túléltem, talán most jön a harmadik” – fogalmaz a 77 éves író. A Jobbik elnökének nyilaskeresztes viseletre emlékeztető mellényben történt parlamenti bevonulásakor megvetést érzett – megvetést, mert gúnyt űztek a parlamentből. A weimari köztársaság bukását is a parlament kigúnyolása vezette be – mondta Konrád.

A szemére veti Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a választók megnyerése érdekében tudatosan nem határolódik el az ultrajobboldal szóhasználatától. „Kiengedte a fasiszta szellemet a palackból, az pedig nem lesz hajlandó visszatérni oda.”

A német újságíró találkozik Várkonyi Zsolttal, a Jobbik 54 éves ideológusával. Az önjelölt „lánglelkű hazafi” elmagyarázza neki a Jobbik tanítását, amely Follath szerint kisebbrendűségi komplexus és nagyzási mánia nyers keveréke, amelyhez világos ellenségképek járulnak: zsidók, cigányok, globalizáció, Európai Unió, Nemzetközi Valutaalap. A Jobbik gyűlöl mindent, ami béklyóba veri az országot, megakadályozva, hogy Magyarország elfoglalhassa „méltó helyét” Európa vezető nemzetei között. A párt Nagy-Magyarországról álmodik, Várkonyi aggódik az alacsony születésszám miatt. Számításai szerint 2050-re a magyar lakosság felét cigányok fogják alkotni.

Tamás Gáspár Miklós a német tudósítóval beszélgetve azon töpreng, mi romlott el Budapesten. Kitér a nehézségekre, amelyeket kihasznált a jobboldal, a magas munkanélküliségre, a gyakran a rendszerváltás haszonélvezőivé lett posztkommunisták általi kizsákmányolásra, a diákok esélytelenségére. Ám mindez mégsem magyarázat – teszi hozzá a filozófus, „a rendszer szegénységi bizonyítványának” nevezve a Fidesz és a Jobbik szemhunyorító egyetértését.

Follath riportja végén idézi Kertész Imrét, aki évek óta Berlinben él. A riport idézi az írót, aki szerint ma „szélsőjobboldaliak és antiszemiták váltak hangadóvá. A magyarok régi káros szenvedélyei – a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam – ma is virulnak. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek. Budapest olyan város, amelynek nincs emlékezete” – zárult a Der Spiegel riportja a magyar fővárosról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik