Nagyvilág

Hazaengedték a kórházból az első chilei vájárokat

A 33 kimentett chilei bányász közül hárman már hazamehettek csütörtökön a copiapói kórházból, ahol felszínre hozásuk óta megfigyelés alatt tartják a vájárokat.

Az orvosok szerint pénteken még többen követhetik őket, miután a bányászok jól reagálnak a kezelésekre. A kórházban meglátogatta őket a chilei elnök is. Sebastian Pinera azt ígérte, hogy megszüntetik az “embertelen” körülményeket, amelyek között a bányászoknak Chilében dolgozniuk kell. A három hazaengedett vájár szigorú biztonsági körülmények között egy fehér kormányzati autóban hagyta el a kórházat. Az orvosok szerint fizikailag rendben vannak, napszemüveget is csak akkor kell viselniük, ha nagyon erős fények van kitéve a szemük. A kórház igazgató-helyettese ugyanakkor megjegyezte, hogy a mélyben töltött 69 nap pszichológiai hatása kiszámíthatatlan.

“Jól vagyok, és egészséges” – mondta a távozók egyike, Edison Pena, aki a föld alatt minden nap futott, hogy megőrizze erőnlétét. “Azt hittem, hogy soha nem térek vissza. Köszönöm, hogy bíztak abban, hogy életben vagyunk” – mondta a 34 éves férfi miközben keresztül vágta magát a kórház előtt várakozó tömegen. “Mi nem vagyunk popsztárok, vagy ilyesmi, csak egyszerű emberek” – tette hozzá a nagy Elvis-rajongó, akit a rock királyának szülővárosába, Memphisbe is meghívtak.

A kórházban ápolt vájárok közül néhányon fogászati műtétet hajtottak végre, a BBC pedig úgy tudja, hogy két bányászt, a csapat mókamesterét, Mario Sepulvedát és a legidősebb Mario Gomezt szilikózissal kezelik, míg az utóbbi tüdőgyulladás ellen is kap antibiotikumot.

A férfiakat, akiket a sziklaomlás augusztus 5-én zárt el a külvilágtól csaknem 23 órán át tartó akcióval, egyenként, egy szűk mentőkapszulában hozták ki a föld alól szerdán. “Mindent nagyon jól előkészítettek, én nyugodt voltam, és zenét hallgattam az út során” – mondta Richard Villarroel a kórházban a chilei közszolgálati televíziónak. A férfi, akinek felesége novemberben szül, mesélt a föld alatt töltött napokról is. “Mind támogattuk egymást. Amikor valamelyikünknek nehéz volt valamiért, akkor a többiek mellé álltak” – mondta 26 éves fiatalember. “A legijesztőbb pillanat a második sziklaomlás után volt, amikor a bánya teljesen bezárult. Akkor azt hittem, hogy soha nem látom többé a feleségemet, és nem lehetek ott a fiam születésénél sem” – tette hozzá.

Az ország elnöke a kórházban “nagyon radikális változásokat” ígért a chilei bányákban. Sebastian Pinera azt mondta, hogy azt lehetetlen garantálni, hogy hasonló balesetek soha többé ne történjenek. “Azt azonban garantálhatom, hogy országunkban soha többé nem lesznek olyan embertelen és veszélyes körülmények, mint amilyen a San Jose bányában volt” – mondta az elnök, aki a bányászok szerencsétlenségével kapcsolatos határozott és sikeres intézkedései miatt, rendkívül népszerűvé vált hazájában. A chilei államfő megígérte a bányászoknak, hogy október 25-én nagy ünnepséget rendeznek a tiszteletükre a dél-amerikai ország fővárosában.

A 33 vájár számára egyébként özönlenek ajánlatok. Folyamatosan kérik fel őket TV és reklám szereplésekre, könyv és filmajánlatokkal halmozzák el őket, munkát kínálnak nekik, nyaralásokra hívják őket, és két nagy európai fociklub – a Manchester United és a Real Madrid is – meghívta a focirajongó férfiakat egy-egy meccs megtekintésére.

A több mint két hónapot együtt töltött bányászok, ahogy a föld alatt, most is mindent meg akarnak osztani egymással – mondta egyikük fia az AFP francia hírügynökségnek. Ezért létre fognak hozni egy alapítványt, ahol a történetükből származó bevételeket gyűjtik.

A férfiak kimentése a chilei kormányzat szerint egyébként 20 millió dollárba került, amelynek egyharmadát magáncégek finanszírozták úgy, hogy eszközöket és szakértelmet bocsátottak rendelkezésre.

A San José bányát egyébként a chilei államfő egy fémzárral szimbolikusan lezárta. Az ott lévő tárgyakat pedig egy majdan létrehozandó múzeumban helyezik majd el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik