Nagyvilág

Adót csalt Berlusconi?

A római ügyészség nyomozást indított Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, valamint idősebb fia, Piersilvio és a Mediaset nevű csoport további tucatnyi vezetője ellen - közölte az ANSA olasz hírügynökség pénteken.

Az ANSA tudomása szerint Berlusconit és fiát, aki a kormányfő által birtokolt cégcsoport alelnöke, október 26-ra idézte be a római ügyészség. A hírügynökség ugyanakkor hozzáteszi, előfordulhat, hogy Berlusconiék nem tesznek eleget az idézésnek.

A nyomozás egy milánói eljárás keretében zajlik. Az északolasz város ügyészsége a Mediaset televíziós jogai kapcsán indított pert a társaság homályos adásvételi ügyletei miatt.

A római ügyészséget konkrétan egy 100 százalékban a Mediaset tulajdonában lévő vállalat, az RTI (Reti Televisive Italiane) 2003-2004-es adóbevallása és bevételei érdeklik. Az ügyészség azt gyanítja, hogy Berlusconiék cége a ténylegesnél nagyobb összeget számolt fel az általuk megvett és a Mediaset csoportnak továbbadott filmújrajátszási jogokért, s ezzel el tudta titkolni és külföldi számlákra tudta utalni bevételei egy részét.

A társaság székhelye a szóban forgó két évben az olasz fővárosban volt. Ha az adócsalás gyanúja igaznak bizonyul, az érintettek 18 hónaptól 6 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhatnak.

Berlusconi ügyvédje szerint védence és annak fia nem követett el bűncselekményt, a milánói ügyészség egy korábban emelt vádat vett újra elő, ezért az eljárást meg kellene szüntetni.

A milánói pert egyelőre az alkotmánybíróság döntésére várva felfüggesztették. A testület decemberben hoz határozatot arról a márciusi törvényről, amely lehetővé teszi Berlusconi és a kormánytagok számára, hogy 18 hónapig ne kelljen megjelenniük a bíróság előtt.

Berlusconi 1994-ben tűnt fel a politika színpadán, és azóta számos esetben indítottak ellene eljárást adócsalás és korrupció vádjával. Eddig egyszer sem ítélték el.

Az olasz kormányfő úgy gondolja, hogy az ügyészségek tönkre akarják tenni politikai karrierjét. A miniszterelnök jelentős jogi reformokat tervez, amelyek élénk vitát gerjeszthetnek a koalíción belül, és tovább mélyíthetik a parlamenti csoportok közötti ellentéteket, aláásva az egyébként is törékeny kormány helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik